De Brexit luidt een transitieperiode in die tot het eind van dit jaar zal duren. De EU-regels blijven dan ook gewoon aan de overkant van het Kanaal gelden. Voor ondernemers verandert er in deze periode dus vrijwel niets. In februari of maart beginnen de onderhandelingen over een nieuwe handelsrelatie tussen het VK en de EU.
Onder welke voorwaarden EU-ondernemers na de overgangsperiode in en met het VK zaken kunnen doen, is dus nog niet duidelijk. Het VK heeft echter al wel aangegeven dat het de interne EU-markt wil verlaten. Dit betekent dat er voor ondernemers hoe dan ook zaken zullen veranderen.
De verwachting is dat de onderhandelingen tussen de EU en het VK opnieuw niet van een leien dakje zullen gaan. De overgangsperiode tot en met 31 december zou dan ook best eens te kort kunnen zijn om het over alle heikele onderhandelingspunten eens te worden.
In dat geval kan de overgangsperiode met twee jaar worden verlengd, mits de EU en het VK hiermee instemmen. De Britse premier Boris Johnson heeft echter in de Brexit-wet laten opnemen dat hij hier niet om zal vragen. Dan ligt alsnog een wanordelijk vertrek zonder akkoord op de loer.
Voor jou als ondernemer is het zaak dat je de relatief korte transitieperiode gebruikt om je verder voor te bereiden op de Brexit. Hoe de handelsrelatie met het VK er ook komt uit te zien, na 31 december 2020 worden douaneaangiften bijvoorbeeld sowieso onderdeel van invoer uit of export naar het VK. Het Europese vrije verkeer van goederen en personen geldt dan niet langer aan de overkant van het Kanaal.
Als er meer bekend wordt over de toekomstige handelsrelatie, kun je dit vinden op Brexitloket.nl en in de Brexit Impact Scan.