Als werkgever heb je de mogelijkheid om de echte kosten te vergoeden. De Belastingdienst geeft aan dat je daarbij moet uitgaan van de totale kostprijs. Om deze kostprijs te berekenen, deel je de vaste en variabele kosten door het aantal verbruikte kWh elektriciteit. De variabele kosten zijn de prijs per kWh, terwijl de vaste kosten onder andere transportkosten omvatten.
Als het gaat om de vermindering van energiebelasting, kun je dit negeren, tenzij de werknemer deze belasting al opmaakt door privégebruik van de stroom. Wanneer de werknemer zonnepanelen gebruikt om elektriciteit op te wekken, dan valt een evenredig deel van de afschrijvingskosten onder de kostprijs, wat je onbelast kunt vergoeden. Eventuele prijsplafonds verlagen de kosten en daarmee ook de onbelaste vergoedingen.
Als werkgever is het ook mogelijk om met de werknemer een overeenkomst te sluiten over de te vergoeden kostprijs. In zo’n contract moet het tarief in combinatie met de looptijd market-conform zijn. Het moment waarop de afspraken worden gemaakt is hierbij cruciaal.
Let op! Wanneer een werknemer een openbare laadpaal gebruikt voor het opladen van een zakelijke auto, kunnen de kosten voor het opladen onbelast worden vergoed.
In het geval van een mogelijke discussie over de vraag of een werkgever meer heeft vergoed dan de kostprijs, ligt de bewijslast bij de inspecteur.
```