14 oktober 2024 — 3 minuten

Zachte aanpak bij handhaving van schijnzelfstandigheid voor zzp'ers

Voor 1 januari 2025

Handtekening

Het handhavingsmoratorium dat tot 1 januari 2025 geldt, betekent dat er enkel handhaving en boetes plaatsvinden als er bewijs is van opzettelijk misbruik in gevallen van schijnzelfstandigheid.

Aangenomen Moties

Er zijn inmiddels verschillende moties goedgekeurd om de zorgen bij bedrijven en organisaties te verlichten en meer helderheid te bieden. 

Risicogerichte Handhaving

Een van de goedgekeurde moties vraagt de regering om de handhavingsstrategie te herzien, met de focus op risicogerichte handhaving gedurende minstens één jaar. 
Dit betekent dat de nadruk komt te liggen op problematische situaties, zoals gedwongen zelfstandigheid, onderbetaling, evidente schijnzelfstandigen en constructies met arbeidsmigratie.

Andere Daarbij Aangenomen Moties

Bovendien zijn er diverse andere moties aangenomen om de onrust rondom het inhuren van zelfstandigen te verminderen.

  • Een motie vraagt om vóór 1 november 2024 een helder afwegingskader op de website van de Belastingdienst te publiceren. 
  • Daarnaast is er een motie die voorstelt om bij de handhaving soepel om te gaan met onbewust onbekwame zelfstandigen en niet onmiddellijk boetes op te leggen. 
  • Er moet ervoor gezorgd worden dat per 1 januari 2025 er geen schijnzelfstandigen meer actief zijn binnen de Rijksdienst.

Ook is in moties vastgesteld dat:

  • de mogelijkheid moet worden onderzocht om de agrarische sector vrij te stellen van de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen, en
  • het bevorderen van vooroverleg over de beoordeling van arbeidsrelaties en goedgekeurde modelovereenkomsten effectief blijft functioneren.

Werk jij met zelfstandigen? 

Controleer zorgvuldig welke afspraken je met hen hebt gemaakt en hoe deze zijn vastgelegd. Zorg ervoor dat wat op papier staat overeenkomt met de praktijk. Let hierbij op zaken zoals:

  • Een clausule die de zzp’er verplicht om eigen verzekeringen af te sluiten (waaronder een aansprakelijkheids- en arbeidsongeschiktheidsverzekering),
  • Voldoende ruimte geven aan zzp’ers om ook voor andere opdrachtgevers te werken,
  • Laat de zzp’er zelf factureren,
  • Verantwoordelijkheid voor scholing en opleiding bij de zzp’er leggen, en
  • De zzp’er de vrijheid geven om zich te laten vervangen.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.