12 maart 2024 — 2 minuten

Welke rente en kosten voor je eigen woning mag of moet je aftrekken?

Advies- en afsluitkosten kunnen worden afgetrokken

Woning

Heb je voor de aankoop of het onderhoud van je eigen woning een geldlening - meestal een hypotheek - afgesloten, dan kun je onder bepaalde voorwaarden de rente die je betaalt aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting. Als je rentevastperiode afloopt of als je tussentijds de rente wilt wijzigen, moet je vaak advies- en afsluitkosten betalen aan de geldverstrekker. De Belastingdienst heeft bevestigd dat deze advies- en afsluitkosten ook aftrekbaar zijn in je aangifte inkomstenbelasting.

Advies- en afsluitkosten zijn niet aftrekbaar

De advies- en afsluitkosten zijn niet aftrekbaar als deze betrekking hebben op een lening met betrekking tot een eigen woning die uiteindelijk toch niet wordt afgesloten. Hetzelfde geldt als je advieskosten betaalt voor de aanpassing van je lening voor je eigen woning, terwijl de aanpassing uiteindelijk niet plaatsvindt. Ook dan kun je de advieskosten niet in aftrek brengen volgens de Belastingdienst.

Geen keuzerecht voor aftrekbaarheid rente en kosten eigen woning

Als je een geldlening hebt afgesloten voor de aankoop of het onderhoud van je eigen woning en deze lening voldoet aan de voorwaarden voor renteaftrek in de aangifte inkomstenbelasting, dan moet je die renteaftrek ook toepassen. De Belastingdienst heeft bevestigd dat je niet kunt kiezen om de rente niet in aftrek te brengen.

Geldlening aanpassen?

Je kunt ervoor kiezen om de geldlening te wijzigen, zodat deze niet langer voldoet aan de voorwaarden. Op dat moment is de rente niet langer aftrekbaar. Voordat je zo'n keuze maakt, is het verstandig om te overleggen met een van onze adviseurs over de bijkomende fiscale gevolgen van de keuze.

Let op! Is je geldlening oorspronkelijk afgesloten vóór 1 januari 2013, dan kun je door aanpassing van de geldlening er niet voor zorgen dat de rente niet langer aftrekbaar is.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.