18 december 2023 — 3 minuten

Welke keuze is beter: bonus of dertiende maand?

Werkkostenregeling: belastingvrije vergoedingen en verstrekkingen voor jouw personeel

Geld

Met de werkkostenregeling (WKR) kun je verschillende zaken belastingvrij vergoeden of verstrekken aan jouw personeel. Denk bijvoorbeeld aan een kerstpakket. Je kunt dit doen tot aan het bedrag van de vrije ruimte. Als je dit bedrag overschrijdt, betaal je als werkgever 80% belasting over het extra bedrag.

Vrije ruimte: hoeveel mag je belastingvrij vergoeden en verstrekken?

Dit jaar bedraagt de vrije ruimte 3% van jouw loonsom tot €400.000, en 1,18% over het meerdere. 

Heb je bijvoorbeeld een loonsom van €500.000, dan is de omvang van de vrije ruimte dus €400.000 x 3% + €100.000 x 1,18% = €12.000 + €1.180 = €13.180.

Overschot vrije ruimte: benut het belastingvoordeel

Stel dat je dit jaar al €10.000 hebt besteed aan belastingvrije vergoedingen en verstrekkingen. Volgens het bovenstaande voorbeeld kun je dan nog €3.180 uitgeven, bijvoorbeeld aan bonussen. Zolang je binnen de resterende vrije ruimte van €3.180 blijft, betaal je daar als werkgever geen belasting over.

Let op! Deze bonus mag, samen met andere vergoedingen en verstrekkingen in de vrije ruimte, niet ongebruikelijk hoog zijn. Is het bedrag van de vergoedingen en verstrekkingen samen met de bonus niet hoger dan €2400? Dan zal de Belastingdienst de gebruikelijkheid niet toetsen. Bij hogere bedragen zul je, in een discussie met de Belastingdienst, het tegenbewijs moeten leveren dat 70% van vergelijkbare bedrijven een soortgelijke bonus toekent.

Ook voor dga en partner: profiteer van de vrije ruimte

Heb je een bv waarin je werkt, dan ben je werknemer voor de loonheffing en kun je dus ook gebruikmaken van de vrije ruimte. Dit geldt ook voor jouw partner als hij of zij ook op de loonlijst van jouw bv staat. 

Geen ruimte meer in de WKR? Bekijk andere opties

Heb je geen vrije ruimte meer over, dan betaal je als werkgever 80% belasting over het bedrag dat je boven je vrije ruimte uitgeeft. Je kunt er dan ook voor kiezen om bijvoorbeeld een dertiende maand bruto uit te betalen. Jouw werknemer betaalt er dan loonheffing over. Hiervoor hanteer je als werkgever een aparte loonbelastingtabel, de tabel bijzondere beloningen. 

Worden bijzondere beloningen extra belast?

Ten onrechte wordt vaak gedacht dat bijzondere beloningen, zoals een 13e maand, bonus of winstuitkering, extra belast worden. Een bijzondere beloning wordt echter niet belast tegen een extra hoog tarief. Wel is het zo dat bij het berekenen van de te betalen belasting over dit extra bruto bedrag geen rekening meer wordt gehouden met heffingskortingen. Die zijn namelijk al verrekend met het normale salaris. Door aftrek van de heffingskortingen betaalt een werknemer over een lager bruto loon belasting, terwijl een extra beloning zoals een bonus volledig belast is. Hierdoor betaalt een werknemer meestal meer loonheffing over een bonus of 13e maand in vergelijking met zijn normale salaris.

Let op! Eerder is bepaald dat als je tijdens de coronacrisis uitstel van betaling hebt gekregen voor jouw belastingschulden en je deze aflost via een betalingsregeling, je jezelf als directeur geen bonus mag geven. Omdat hierover nog geen definitieve uitsluitsel is gegeven, adviseren wij jou dit dus ook niet te doen.

 

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.