22 november 2023 — 3 minuten

Wat is de beslissing van de rechtbank over de zakelijke rente voor familieleningen?

Familielening: alles wat je moet weten

Geld

Bij het lenen van geld van een familielid voor de aankoop of verbouwing van een eigen woning, is het mogelijk om de rente onder voorwaarden af te trekken. Het kan echter voorkomen dat de Belastingdienst vraagtekens plaatst bij de zakelijkheid van de overeengekomen rente. Onlangs heeft een rechtbank zich hierover uitgesproken in een zaak waarin een echtpaar geld leende van de (schoon)vader voor hun eigen woning.

Het verhaal

In 2018 kocht het echtpaar een eigen woning en financierde een deel hiervan met een lening van €350.000 van de (schoon)vader. Deze lening voldeed aan alle eisen voor renteaftrek. Het betrof een annuïteitenlening met een looptijd van 30 jaar. De rente werd tussen het echtpaar en de (schoon)vader overeengekomen op 7,3% voor een rentevaste periode van 5 jaar. Er werd geen hypotheek gevestigd voor deze lening.

Zakelijke rente volgens de Belastingdienst

Het echtpaar wilde de volledige rente van 7,3% in aftrek brengen. Echter, de Belastingdienst vond deze rente te hoog en niet zakelijk. Zij hielden in plaats daarvan rekening met de hypotheekrente die de ING eind 2018 hanteerde voor een hypothecaire annuïteitenlening met een rentevaste periode van 5 jaar, namelijk 2,15%. Aangezien er geen hypotheek was voor de lening van de schoonvader, voegde de Belastingdienst hier een opslag van 0,6% aan toe. Volgens hen was de zakelijke rente dus 2,75%.

Zakelijke rente volgens de Rechtbank

De Rechtbank deelde het standpunt van de Belastingdienst. De Rechtbank verwees naar een uitspraak van de Hoge Raad uit 2011, waarin werd gesteld dat voor een zakelijke rente een vergelijking gemaakt moet worden met rentes die niet-verbonden partijen onder vergelijkbare omstandigheden overeenkomen. Aangezien het echtpaar geen andere vergelijkbare gegevens kon overleggen, nam de Rechtbank het rentepercentage van 2,15% van de ING over, inclusief de opslag van 0,60% voor het ontbreken van een hypotheek. Een hogere opslag werd niet geaccepteerd, omdat het echtpaar niet kon aantonen dat het risico voor de (schoon)vader een hogere opslag rechtvaardigde.

Zakelijke rente is altijd maatwerk

Deze uitspraak betekent niet automatisch dat een zakelijke rente voor een familielening altijd 2,75% moet zijn. Wat als zakelijk wordt beschouwd, is afhankelijk van de specifieke feiten en omstandigheden. Het is raadzaam om hierover advies in te winnen bij onze deskundige adviseurs.

Tip! Zorg er altijd voor dat alle afspraken met betrekking tot een lening worden vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst. Dit voorkomt misverstanden en discussies met de Belastingdienst over het bestaan van een overeenkomst.

 

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.