27 november 2023 — 3 minuten

Wanneer kun je de btw van een eigen woning aftrekken?

Luxe appartement als kantoor

Bedrijfspand

In deze situatie had je een luxe appartement aan zee gekocht en verhuurd, en de btw van ruim € 281.000 in aftrek gebracht. Het appartement maakte deel uit van een complex van zes, allemaal met een woonbestemming. Je hebt de btw volledig in aftrek gebracht, omdat je het appartement naar eigen zeggen uitsluitend voor belaste handelingen hebt gebruikt.

Zakelijk gebruik

Je hebt het appartement volgens jouw verklaring drie à vier dagen per week gebruikt als kantoorruimte voor jouw dochter-bv. Daarnaast heb je er zakenrelaties ontvangen en heb je er overnacht als je anders een hotel had moeten boeken. Het is belangrijk om te vermelden dat jouw woonplaats elders was gelegen en dat daar onder andere ook jouw echtgenote woonde.

De reden voor jouw zakelijke gebruik van het appartement was de reisafstand naar jouw woonplaats. Je gebruikte het als kantoorruimte en af en toe als overnachtingsplaats. Hierdoor bespaarde je kosten voor hotels en het huren van vergaderruimte. Je hebt verklaringen van zakenpartners en foto's van de inrichting van het appartement geleverd om dit zakelijke gebruik te onderbouwen.

Mager bewijs

Volgens de rechtbank was het geleverde bewijs voor het volledig zakelijke gebruik onvoldoende. Er ontbrak een overzicht van de zakelijke besprekingen die volgens jou in het appartement hebben plaatsgevonden. De verklaringen van jouw zakenpartners waren te algemeen en gaven geen specifieke informatie over de periode, aard, inhoud en frequentie van de besprekingen. Ook de geleverde foto's bewezen niet dat het appartement alleen zakelijk werd gebruikt.

Niet vergelijkbaar

Je voerde aan dat de btw in een vergelijkbare zaak door de Hoge Raad wel in aftrek was toegelaten, maar de rechtbank oordeelde dat deze zaken niet vergelijkbaar waren. In die zaak werd het appartement namelijk aantoonbaar gebruikt voor representatieve doeleinden, directievergaderingen en incidentele overnachtingen van directieleden.

Tip! Je kunt btw in aftrek brengen als je voldoende aannemelijk kunt maken dat je het zakelijk hebt gebruikt.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.