07 maart 2024 — 3 minuten

Wanneer krijg jij btw terug voor thuisbatterij?

Thuisbatterij voor het opslaan van zonne-energie

Zonnepanelen

Met een thuisbatterij kun je de opgewekte stroom van zonnepanelen tijdelijk opslaan en later gebruiken. Steeds meer mensen met zonnepanelen schaffen een thuisbatterij aan, vooral toen het leek dat de salderingsregeling op termijn zou verdwijnen. Dit voorstel is echter onlangs door de Eerste Kamer verworpen.

Terugleveren van stroom bij traden

Bij sommige thuisbatterijen is het mogelijk om stroom terug te leveren aan de energiemaatschappij. Volgens de Belastingdienst kun je de btw op een thuisbatterij alleen terugvragen als je handelt in energie met een energiemaatschappij, ook wel bekend als traden. Bij traden koop je energie in wanneer de prijs laag is en lever je het weer terug aan de energiemaatschappij wanneer de prijs juist hoog is. Hiervoor heb je een dynamisch energiecontract nodig. Om de btw op de aanschaf en het leveren te kunnen verrekenen, moet je ondernemer zijn voor de btw.

Gebruik van thuisbatterij door eigenaar van zonnepanelen

Zonnepaneel eigenaren gebruiken vaak een thuisbatterij om de zelf opgewekte stroom later te gebruiken of terug te leveren. De btw op de thuisbatterij kan niet worden teruggevraagd, omdat er geen sprake is van traden. Eigenaren van zonnepanelen maken meestal gebruik van de kleineondernemersregeling (KOR). Deze regeling staat ook de btw-verrekening in de weg. De KOR geldt namelijk voor minimaal drie jaar, en gedurende deze drie jaar hoef je geen btw-aangifte te doen.

Let op! Vanaf 2023 vallen zonnepanelen die op en in de buurt van woningen worden geïnstalleerd onder een speciale 0% btw-regeling. Dit geldt echter niet voor thuisbatterijen.

Aftrek van btw en kanttekeningen

Er zijn nog enkele kanttekeningen bij het aftrekken van de btw voor thuisbatterijen. Als je geen gebruik maakt van de KOR, moet je ook btw afdragen over het particuliere energieverbruik. Alleen als je kunt aantonen dat de thuisbatterij uitsluitend zakelijk wordt gebruikt via een aparte aansluiting, kun je dit voorkomen.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.