06 maart 2024 — 2 minuten

Waarom zou jij kiezen voor btw-belaste verhuur met terugwerkende kracht?

Kiezen voor btw-belaste verhuur

Bedrijfspand

Als je kiest voor btw-belaste verhuur, kan dit voordelig zijn omdat je als verhuurder de btw over de aankoop en onderhoud van het pand kunt aftrekken. Je kunt hiervoor kiezen als de huurder een btw-ondernemer is en het pand voor minimaal 90% (soms 70%) gebruikt wordt voor btw-belaste activiteiten.

Verklaring gebruik

Je moet als huurder verklaren dat je het pand voor minimaal 90% (of 70% in bepaalde situaties) gebruikt voor btw-belaste activiteiten. Deze verklaring wordt opgenomen in de huurovereenkomst of in een apart verzoek aan de Belastingdienst.

Geen verklaring of onvolledige verklaring

Als er geen verklaring in de huurovereenkomst staat en er ook geen apart verzoek aan de Belastingdienst is gedaan, mag de verhuur niet met btw belast worden. Het kan ook voorkomen dat er wel een verklaring is, maar niet alle benodigde gegevens zijn gemeld. In dat geval mag de verhuur ook niet met btw belast worden.

Herstel

Als zowel de huurder als de verhuurder alsnog op juiste wijze kiezen voor btw-belaste verhuur, met een wijziging in de huurovereenkomst of een apart verzoek aan de Belastingdienst, mag de verhuur met terugwerkende kracht met btw plaatsvinden als:

  • de huurder altijd heeft voldaan aan de 90%-norm (of 70% norm in bepaalde situaties), en
  • de verhuurder en huurder altijd hebben gehandeld alsof rechtsgeldig was gekozen voor btw-belaste verhuur (oftewel er is altijd btw berekend).

Let op! Als verhuurder en huurder niet altijd hebben gehandeld alsof rechtsgeldig was gekozen voor btw-belaste verhuur, keurt de staatssecretaris maximaal drie maanden terugwerkende kracht goed.

Beoordeling huurovereenkomst

Heb je op juiste wijze gekozen voor btw-belaste verhuur? Twijfel je daarover? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Wij kunnen samen met jou kijken of je aan de voorwaarden voldoet en indien nodig een verzoek indienen bij de Belastingdienst om btw-belaste verhuur toe te staan.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.