Je hebt misschien gehoord van de nieuwe rapportageverplichting die in werking treedt. Deze verplichting zal geleidelijk worden ingevoerd. Als een grote beursgenoteerde onderneming, bank of verzekeraar met meer dan 500 medewerkers, moet je als eerste aan deze verplichting voldoen vanaf boekjaar 2024. Voor andere grote ondernemingen volgt de verplichting in de daaropvolgende jaren.
Wat moet er precies gerapporteerd worden in het bestuursverslag? Nou, het omvat ecologische, sociale en werkgelegenheidszaken, evenals mensenrechten, corruptiebestrijding en de bestrijding van omkoping. Het doel van de rapportage is om inzicht te krijgen in de impact van jouw bedrijf op deze gebieden en vice versa.
Accountants hebben een belangrijke rol bij deze rapportageverplichting. Ze moeten een verklaring afgeven over de rapportage, waarbij in eerste instantie een beperkte mate van zekerheid wordt geboden. Na verloop van tijd moet deze zekerheid toenemen. Er worden ook extra eisen gesteld aan het afgeven van deze verklaringen, en dit wordt wettelijk geregeld. De Europese Commissie heeft regels opgesteld waaraan de rapportageverplichting moet voldoen.
Let op! Het wetsvoorstel met de regels voor accountants wordt eerst voorgelegd aan de Raad van State voordat het behandeld wordt in de Tweede en Eerste Kamer. Het algemene maatregel van bestuur met de rapportageverplichting gaat eerst naar de Tweede en Eerste Kamer en daarna naar de Raad van State.