Wanneer je zorg- of ziektekosten kunt aftrekken, verlaag je je belastbare inkomen, wat resulteert in een lagere belastinglast. Toch zijn niet alle zorgkosten aftrekbaar. Er geldt een drempel voor de aftrekbaarheid van kosten; hoe hoger je inkomen, hoe hoger deze drempel. Ook speelt het een rol of je (het hele jaar) een fiscale partner hebt. Alleen kosten die boven deze drempel komen kunnen worden afgetrokken.
Niet alle zorgkosten zijn aftrekbaar, zoals de kosten voor brillen, die inmiddels niet meer in aanmerking komen voor aftrek. Voor een compleet overzicht van welke zorgkosten je kunt aftrekken, kun je de pagina van de Belastingdienst raadplegen.
Let op! Zorg ervoor dat je het overzicht van de Belastingdienst goed bekijkt, want elk jaar kunnen de aftrekbare kosten verschillen.
Er zijn ook andere voorwaarden waaraan voldaan moet worden. De kosten moeten namelijk direct verband houden met een ziekte en er moet sprake zijn van een medische noodzaak om deze kosten te maken, waar je je niet redelijkerwijs van kunt onttrekken.
Het is essentieel dat medische hulp wordt verleend door een arts of een paramedicus, op voorschrift en begeleiding van een arts. Een relevante rechtszaak in Den Haag ging over de kosten van een MRI-scan die in het buitenland was uitgevoerd. De huisarts had verklaard dat deze scan verband hield met neurologische klachten, maar het Hof vond deze verklaring niet voldoende.
Volgens het Hof was er nog niet aangetoond dat er een directe relatie bestond tussen de MRI-scan en de neurologische problemen, noch dat de kosten medisch noodzakelijk waren. Dit was onder andere te wijten aan het feit dat de verklaring drie jaar na de scan was opgemaakt. Een verwijzingsbrief van een arts had duidelijkheid kunnen scheppen, maar die ontbrak. Ook was niet bewezen dat de MRI-scan was gebruikt voor de behandeling van de ziekte van de belastingplichtige, waardoor de aftrek werd afgewezen.
```