Als jij en je partner samenwonen, kunnen jullie bepaalde inkomsten en aftrekposten verdelen. Maar wie wordt er eigenlijk gezien als jouw fiscale partner? En hoe zit het als er sprake is van meerdere volwassenen op hetzelfde adres?
Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, dan zijn jij en je partner automatisch fiscale partners. In andere situaties kan er ook sprake zijn van fiscaal partnerschap als jullie op hetzelfde adres staan ingeschreven.
Let op! In al deze situaties kan maar één persoon jouw fiscale partner zijn.
Als jij en je partner op hetzelfde adres staan ingeschreven, kunnen er verschillende situaties zijn waarin jullie fiscale partners zijn. Bijvoorbeeld als jullie samen een kind hebben, als jullie bij een pensioenfonds als pensioenpartners staan ingeschreven, of als jullie samen een woning bezitten. Ook is de wettelijke volgorde hierbij van belang. Zo gaat bijvoorbeeld het samen hebben van een kind vóór het samen bezitten van een woning.
Onlangs heeft de Belastingdienst toelichting gegeven op een situatie waarin meerdere volwassenen ongehuwd samenwonen op hetzelfde adres. In dit voorbeeld was persoon A eerder getrouwd geweest met persoon B en hadden ze samen een kind gekregen. Na de scheiding kreeg persoon A een relatie met persoon C en samen kregen ze ook een kind. Alle volwassenen woonden samen met de kinderen op één adres. De woning stond op naam van B en C.
In dit voorbeeld zijn persoon B en C fiscale partners van elkaar, omdat ze samen een woning bezitten. Het hebben van een kind leidt normaal gesproken ook tot fiscaal partnerschap en gaat vooraf aan het gezamenlijk bezitten van een woning. Maar omdat dit in dit geval zowel voor B als C geldt, leidt het hebben van een kind niet tot fiscaal partnerschap met persoon A.
Tip! Als jouw situatie complex is, is het verstandig om goed te laten uitzoeken hoe het zit met jouw fiscaal partnerschap. Soms kun je hierop anticiperen en een belastingvoordeel behalen.