30 november 2023 — 3 minuten

Voordelen van fiscaal partnerschap met meerdere personen

Fiscaal partnerschap: wat is het en hoe werkt het?

Glijbaan

Als jij en je partner samenwonen, kunnen jullie bepaalde inkomsten en aftrekposten verdelen. Maar wie wordt er eigenlijk gezien als jouw fiscale partner? En hoe zit het als er sprake is van meerdere volwassenen op hetzelfde adres?

Wie is jouw fiscale partner?

Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, dan zijn jij en je partner automatisch fiscale partners. In andere situaties kan er ook sprake zijn van fiscaal partnerschap als jullie op hetzelfde adres staan ingeschreven. 

Let op! In al deze situaties kan maar één persoon jouw fiscale partner zijn.

Hoe wordt de volgorde bepaald?

Als jij en je partner op hetzelfde adres staan ingeschreven, kunnen er verschillende situaties zijn waarin jullie fiscale partners zijn. Bijvoorbeeld als jullie samen een kind hebben, als jullie bij een pensioenfonds als pensioenpartners staan ingeschreven, of als jullie samen een woning bezitten. Ook is de wettelijke volgorde hierbij van belang. Zo gaat bijvoorbeeld het samen hebben van een kind vóór het samen bezitten van een woning.

Wat als er meer dan één persoon betrokken is?

Onlangs heeft de Belastingdienst toelichting gegeven op een situatie waarin meerdere volwassenen ongehuwd samenwonen op hetzelfde adres. In dit voorbeeld was persoon A eerder getrouwd geweest met persoon B en hadden ze samen een kind gekregen. Na de scheiding kreeg persoon A een relatie met persoon C en samen kregen ze ook een kind. Alle volwassenen woonden samen met de kinderen op één adres. De woning stond op naam van B en C.

Hoe werkt dit in de praktijk?

In dit voorbeeld zijn persoon B en C fiscale partners van elkaar, omdat ze samen een woning bezitten. Het hebben van een kind leidt normaal gesproken ook tot fiscaal partnerschap en gaat vooraf aan het gezamenlijk bezitten van een woning. Maar omdat dit in dit geval zowel voor B als C geldt, leidt het hebben van een kind niet tot fiscaal partnerschap met persoon A. 

Tip! Als jouw situatie complex is, is het verstandig om goed te laten uitzoeken hoe het zit met jouw fiscaal partnerschap. Soms kun je hierop anticiperen en een belastingvoordeel behalen.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.