13 december 2023 — 2 minuten

Vertraging bij deblokkeren G-rekening? Lees hier meer!

G-rekening: Wat is het en hoe werkt het?

Overheid

Als je een uitlener van personeel bent of een onderaannemer, heb je waarschijnlijk gehoord van een G-rekening. Een G-rekening biedt inleners en aannemers bescherming tegen aansprakelijkheid door het deel van de factuur dat overeenkomt met de loonheffingen en btw op de G-rekening te betalen.

Let op! Er gelden extra voorwaarden voor aansprakelijkheidsvrijstelling! Laat je goed informeren door onze adviseurs.

Geblokkeerd bedrag op je G-rekening

Het geld dat op je G-rekening staat is geblokkeerd. Dit betekent dat je dit geld alleen kunt gebruiken om loonheffingen en btw te betalen aan de Belastingdienst of om een betaling te doen op een andere G-rekening.

Deblokkeren van je G-rekening

Als je als inlener of aannemer meer stort op je G-rekening dan je moet afdragen aan loonheffingen en btw, blijft er een geblokkeerd bedrag op je G-rekening staan. Als je toegang wilt tot dit bedrag, moet je een verzoek indienen bij de Belastingdienst om het bedrag te deblokkeren.

Let op! Een verzoek tot deblokkering kun je indienen met het daarvoor bestemde formulier op de website van de Belastingdienst.

Vertraging in de afhandeling van verzoeken

De Belastingdienst streeft ernaar om binnen vier weken te beslissen over je verzoek tot deblokkering. Als de Belastingdienst je verzoek (gedeeltelijk of geheel) toewijst, zal het normaal gesproken binnen tien werkdagen na toewijzing het bedrag op je G-rekening deblokkeren.

In juli 2023 meldde de Belastingdienst echter dat deze termijn van tien werkdagen niet kon worden gehaald vanwege achterstand. Deblokkeren zou ongeveer twintig werkdagen na toewijzing van het verzoek duren. In november 2023 heeft de Belastingdienst aangegeven dat de achterstanden nog steeds niet zijn weggewerkt en deblokkeren nog steeds ongeveer twintig werkdagen duurt.

 

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.