Met het Innovatiekrediet kun je een lening aanvragen voor de ontwikkeling van nieuwe producten, medicijnen of apparaten. Dit krediet dekt slechts een gedeelte van de kosten. Voor kleine bedrijven kan dit oplopen tot 45%, en bij samenwerking met een ander bedrijf zelfs tot 50%. Middelgrote bedrijven komen in aanmerking voor 35% of 50%, terwijl grote bedrijven 25% of 40% kunnen krijgen.
Voor het Innovatiekrediet gelden verschillende voorwaarden. De totale financieringsbehoefte mag niet meer zijn dan €150.000. Daarnaast moet het project een commercieel doel hebben, en moet de technische haalbaarheid zijn onderzocht en bewezen.
Voor technische projecten betaal je een vast opslagpercentage van 15%, terwijl dit percentage voor klinische projecten op 25% ligt. Bovendien is er een jaarlijkse rente van momenteel 3%. Je vraagt het Innovatiekrediet aan via de RVO. Hiervoor heb je eHerkenning nodig. Alle benodigde informatie vind je hier.
Met Vroegfasefinanciering (VFF) kun je een lening verkrijgen om te onderzoeken of jouw idee kans van slagen heeft in de markt. Ook voor deze financiering zijn er specifieke voorwaarden. Je moet onder andere een businessplan indienen, waaruit blijkt dat jouw bedrijf substantiële groei zal doormaken.
Je kunt de vroegfasefinanciering aanvragen bij regionale loketten of bij een landelijk loket. Houd er rekening mee dat de voorwaarden voor mkb-ondernemers anders zijn dan die voor innovatieve starters, vooral betreft de documenten die je bij je aanvraag moet indienen. Voor volledige informatie kun je hier terecht.
```