24 oktober 2023 — 2 minuten

Verandering re-integratieverplichtingen voor jou in het tweede ziektejaar

Richt je op re-integratie elders

Bouw

Als werkgever hoef je in zo'n situatie niet langer de re-integratie binnen je eigen bedrijf te bevorderen. Je kunt je nu volledig richten op re-integratie bij een andere werkgever. Het doel van dit voorstel is om de flexibiliteit van zowel kleine als middelgrote werkgevers te vergroten. In het tweede ziektejaar kunnen ze iemand anders aannemen. 

Let op! Werkgevers met een loonsom tot en met 100 keer het gemiddelde premieloon per werknemer vallen onder de categorie kleine en middelgrote werkgevers. 

Afschaffing re-integratieverplichting spoor 1

De verplichting tot re-integratie in het eerste spoor kan vervallen als aan een van de volgende voorwaarden is voldaan:

  • De werknemer stemt schriftelijk in met het beëindigen van het eerste spoor vóór de 52e week van ziekte.
  • Na een schriftelijke aanvraag van de werkgever verleent het UWV toestemming om het eerste spoor af te sluiten.

Dit voorstel voegt dus een preventieve beoordeling toe door het UWV om het eerste spoor te kunnen afsluiten als de werknemer niet akkoord gaat. Werkgevers blijven wel verantwoordelijk voor twee jaar loondoorbetaling bij ziekte en voor het verloop van het re-integratieproces. In het tweede ziektejaar blijft de werkgever verantwoordelijk voor het helpen van de zieke werknemer bij het vinden van werk bij een andere werkgever, oftewel spoor 2.

Afsluiting spoor 1

Het eerste spoor kan worden afgesloten via het UWV als aan de volgende voorwaarden is voldaan:

  • De werknemer is door ziekte niet in staat om de overeengekomen arbeid te verrichten op het moment van besluitvorming over de aanvraag.
  • Het is waarschijnlijk dat binnen 13 weken na het begin van het tweede ziektejaar, de overeengekomen arbeid niet, zelfs niet in aangepaste vorm, kan worden verricht bij de eigen werkgever. De 13 weken worden geteld vanaf het begin van het tweede ziektejaar.
  • Werkgever en werknemer hebben in het eerste ziektejaar voldoende inspanningen geleverd voor re-integratie. Als is vastgesteld dat de inspanningen onvoldoende waren, mag het eerste spoor niet worden afgesloten.

De werkgever blijft tijdens de periode van loondoorbetaling verantwoordelijk voor het bevorderen van re-integratie bij een andere werkgever.

Na het afsluiten van re-integratie in het eerste spoor heeft de werknemer in principe geen recht op terugkeer naar zijn eigen werk bij herstel. Het opzegverbod blijft echter gedurende twee jaar van kracht.

Rechtsbescherming

Een kleine of middelgrote werkgever kan uiterlijk in de 42e week van ziekte een aanvraag bij het UWV indienen. Het uitgangspunt is dat het UWV binnen acht weken na ontvangst van de aanvraag een schriftelijke beslissing neemt. Zowel werkgever als werknemer hebben belang bij deze beslissing.

Let op! Dit voorstel betreft een internetconsultatie. Je kunt hier meer informatie lezen en tot uiterlijk 24 november 2023 reageren. 

 

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.