Als werkgever hoef je in zo'n situatie niet langer de re-integratie binnen je eigen bedrijf te bevorderen. Je kunt je nu volledig richten op re-integratie bij een andere werkgever. Het doel van dit voorstel is om de flexibiliteit van zowel kleine als middelgrote werkgevers te vergroten. In het tweede ziektejaar kunnen ze iemand anders aannemen.
Let op! Werkgevers met een loonsom tot en met 100 keer het gemiddelde premieloon per werknemer vallen onder de categorie kleine en middelgrote werkgevers.
De verplichting tot re-integratie in het eerste spoor kan vervallen als aan een van de volgende voorwaarden is voldaan:
Dit voorstel voegt dus een preventieve beoordeling toe door het UWV om het eerste spoor te kunnen afsluiten als de werknemer niet akkoord gaat. Werkgevers blijven wel verantwoordelijk voor twee jaar loondoorbetaling bij ziekte en voor het verloop van het re-integratieproces. In het tweede ziektejaar blijft de werkgever verantwoordelijk voor het helpen van de zieke werknemer bij het vinden van werk bij een andere werkgever, oftewel spoor 2.
Het eerste spoor kan worden afgesloten via het UWV als aan de volgende voorwaarden is voldaan:
De werkgever blijft tijdens de periode van loondoorbetaling verantwoordelijk voor het bevorderen van re-integratie bij een andere werkgever.
Na het afsluiten van re-integratie in het eerste spoor heeft de werknemer in principe geen recht op terugkeer naar zijn eigen werk bij herstel. Het opzegverbod blijft echter gedurende twee jaar van kracht.
Een kleine of middelgrote werkgever kan uiterlijk in de 42e week van ziekte een aanvraag bij het UWV indienen. Het uitgangspunt is dat het UWV binnen acht weken na ontvangst van de aanvraag een schriftelijke beslissing neemt. Zowel werkgever als werknemer hebben belang bij deze beslissing.
Let op! Dit voorstel betreft een internetconsultatie. Je kunt hier meer informatie lezen en tot uiterlijk 24 november 2023 reageren.