01 november 2023 — 3 minuten

Vennootschapsbelasting voor jouw gesubsidieerde stichting

Drijven van je onderneming

Portemonnee

Om je onderneming te kunnen drijven, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je moet een duurzame organisatie van kapitaal en arbeid hebben.
  • Je moet deelnemen aan het economische verkeer.
  • Je moet het oogmerk hebben om winst te behalen.

Als je een winststreven hebt, voldoe je aan de voorwaarde om winst te behalen. Uit de rechtspraak blijkt dat wanneer je stelselmatig overschotten behaalt, er sprake is van een winststreven.

Gesubsidieerde stichting

Bij gesubsidieerde stichtingen is er vaak de vraag of exploitatieoverschotten betekenen dat er sprake is van een winststreven. Als een stichting verschillende activiteiten uitoefent, moet deze vraag vaak per activiteit beantwoord worden. Het kan namelijk zijn dat de ene activiteit wel onder de vennootschapsbelasting valt, terwijl de andere activiteit buiten de vennootschapsbelasting blijft.

Exploitatieoverschot is een winststreven

De Belastingdienst is van mening dat exploitatieoverschotten ook bij gesubsidieerde stichtingen in principe kunnen betekenen dat er sprake is van een winststreven (en dus ook vennootschapsbelastingplicht).

Exploitatieoverschot is geen winststreven

Volgens de Belastingdienst is er echter geen sprake van een winststreven in de volgende situatie:

  • De stichting voert uitsluitend activiteiten uit die volledig gefinancierd zijn met subsidies; en
  • De behaalde overschotten moeten volgens de statuten of subsidieregels gebruikt worden voor de subsidiedoeleinden of terugbetaald worden aan de subsidieverstrekker; en
  • De stichting houdt zich ook aan de statuten en subsidieregels.

Bovendien is goedgekeurd dat het ontvangen van eigen bijdragen van degenen voor wie de gesubsidieerde activiteiten worden verricht, onder bepaalde voorwaarden niet leidt tot een winststreven. Dezelfde goedkeuring geldt voor het ontvangen van eigen bijdragen en/of vergoedingen op contractbasis voor het verrichten van subsidiabele activiteiten.

Let op! De vraag of je vennootschapsbelastingplichtig bent en zo ja, voor welke activiteiten, is niet eenvoudig te beantwoorden. Het beleid van de Belastingdienst over het winststreven van gesubsidieerde instellingen is in augustus 2023 verduidelijkt en op een onderdeel ook verruimd. Neem contact op met onze adviseurs om te bespreken wat dit voor jouw situatie betekent.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.