27 februari 2025 — 3 minuten

Tweede Kamer stemt over wet banenafspraak en kansen

Wat houdt de wet daadwerkelijk in?

Personeel

De banenafspraak houdt in dat werkgevers een vastgesteld percentage van hun vacatures moeten reserveren voor mensen met een ziekte of een handicap. Wanneer het aantal arbeidsplekken voor deze doelgroep onvoldoende is, kan de werkgever een boete krijgen in de vorm van een quotumheffing. Omdat veel mensen deze wet als complex beschouwen, is er nu een vereenvoudiging doorgevoerd.

Vereenvoudiging van de wet

Hieronder vind je de belangrijkste punten van de vereenvoudiging:

  1. Één banenafspraak voor alle werkgevers
    Het kabinet wil het verschil tussen het bedrijfsleven en de overheid opheffen als het gaat om het bieden van banen aan mensen binnen de doelgroep. Momenteel is de verwachting dat het bedrijfsleven in 2026 100.000 banen zal creëren, terwijl de overheid 25.000 banen moet aanbieden. Dit onderscheid vervalt, maar de gezamenlijke verplichting blijft bestaan om 125.000 banen te realiseren. Er komt dus één uniforme banenafspraak voor alle werkgevers.
  2. Verlies van de doelgroepverklaring
    Het is niet langer nodig om een doelgroepverklaring aan te vragen bij het UWV. Hierdoor hebben werkgevers en werknemers geen speciale verklaring meer nodig om in aanmerking te komen voor het loonkostenvoordeel. Dit voordeel blijft bestaan zolang het dienstverband aanhoudt, in tegenstelling tot de huidige regeling waarbij het loonkostenvoordeel voor de banenafspraak slechts drie jaar geldig is.
  3. Introductie van de inclusiviteitsopslag
    De bestaande quotumheffing wordt afgeschaft. In plaats daarvan komt er een inclusiviteitsopslag als heffing en een individuele beloning voor werkgevers: een bonus voor elke gerealiseerde arbeidsplaats. Deze bonus vormt een verhoging van het loonkostenvoordeel (LKV Banenafspraak).

Een bonus van € 5.000

Wanneer de nieuwe quotumregeling (inclusiviteitsopslag) van kracht wordt, ontvangen alle werkgevers die werknemers uit de doelgroep aannemen een bonus van € 5.000 per gerealiseerde functie van gemiddeld 25,5 uur per week. Voor functies met minder uren wordt de bonus proportioneel aangepast.

Betalingswijze

Werkgevers betalen de inclusiviteitsopslag via hun loonaangifte. Het LKV Banenafspraak wordt aan het einde van het kalenderjaar uitgekeerd.

Let op! De no-riskpolis blijft hetzelfde en kan nog steeds worden toegepast op werknemers die onder de banenafspraak vallen.

Beoogde resultaten van de maatregelen

De voorgestelde maatregelen zijn bedoeld om het voor werkgevers eenvoudiger en aantrekkelijker te maken om werknemers met een arbeidsbeperking aan te nemen, zodat de doelstellingen van de banenafspraak kunnen worden behaald.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.