17 december 2020 — Overige advisering, Loonadministratie — 3 minuten

Studiekostenbeding: informeer uw werknemer goed

Evelien de Vries

Werknemer niet geïnformeerd over afwijzen subsidieaanvraag

OndernemerEen werknemer met een tijdelijke arbeidsovereenkomst was gestart met een opleiding, waarbij de werkgever de opleidingskosten voor zijn rekening nam. Een studiekostenbeding was schriftelijk met de werknemer overeengekomen. De werkgever deed een subsidieaanvraag voor de studiekosten bij een cao-opleidingsfonds. Deze werd afgewezen, omdat de aanvraag te laat was ingediend. De werknemer was hiervan niet op de hoogte en was in de veronderstelling dat zijn opleiding gesubsidieerd werd. Wanneer een opleiding gesubsidieerd wordt, mogen de opleidingskosten niet nog eens op de werknemer worden verhaald.

Rechter acht volledige terugbetaling niet redelijk

Na een tijdelijke verlenging van de arbeidsovereenkomst en een ‘voldoende’ beoordeling zonder loonsverhoging zocht de werknemer een andere baan en nam ontslag. Hij achtte een volgende verlenging niet aannemelijk. Vervolgens claimde de werkgever volledige terugbetaling van de opleidingskosten. De rechter heeft nu besloten dat dat niet redelijk is, aangezien de werknemer niet geïnformeerd is over het afwijzen van de subsidieaanvraag. Als de werknemer dat had geweten, had hij wellicht geen ontslag genomen.

Wat is een studiekostenbeding?

Wanneer een werknemer op uw kosten een opleiding gaat volgen, is het van belang dat u duidelijke afspraken maakt over terugbetaling van de kosten binnen een bepaalde termijn bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Zeker als het een tijdelijke werknemer betreft. Zulke afspraken leg je vast in een studiekostenbeding. De wet bevat hiervoor geen specifieke regels, maar een studiekostenbeding moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze zijn vanuit de rechtspraak geformuleerd.

Voorwaarden studiekostenbeding

Een studiekostenbeding is alleen geldig als deze schriftelijk is vastgelegd. Beschreven moet zijn voor welke (redelijke) termijn de terugbetaling geldt. Binnen de terugbetalingstermijn moet een glijdende schaal opgenomen zijn. Je mag van een werknemer vragen dat hij de kosten volledig terugbetaalt, wanneer hij kort na het afronden van de opleiding jouw bedrijf verlaat. Naarmate hij langer is blijven werken na het volgen van de opleiding, vraagt u minder vergoeding. Je moet ook vastleggen wat precies de redenen kunnen zijn voor terugbetaling, bijvoorbeeld in het geval van ontslag, maar bijvoorbeeld ook wanneer de werknemer de opleiding telkens niet haalt.

Wanneer ujeals werkgever het initiatief neemt voor ontslag is het heel moeilijk de werknemer aan het beding te houden. Verder is een studiekostenbeding in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd moeilijker te handhaven dan in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.