24 september 2024 — 3 minuten

Schenkkring AOV: Belastingen in box 3 uitgelegd

Schenkkring: Een Slimme Oplossing voor Ondernemers

Sparen

Een schenkkring kan voor jou als ondernemer een aantrekkelijk alternatief zijn voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Als deelnemer stort je de benodigde bijdragen op een derdengeldenrekening, die meestal op naam staat van de schenkkring, doorgaans een stichting. Elke deelnemer krijgt een uniek kenmerk.

Wanneer je als deelnemer arbeidsongeschikt raakt, ontvang je een uitkering van de schenkkring. Deze uitkeringen worden gefinancierd door de bijgedragen bedragen van alle deelnemers op de derdengeldenrekening. Houd er rekening mee dat je geen directe toegang hebt tot je deel van deze rekening, maar je kunt wel je deelname beëindigen. Bij vertrek ontvang je je resterende aandeel terug.

Box 3 en Belastingen

De Belastingdienst beschouwt je aandeel in een schenkkring als overige bezittingen in box 3. Dit betekent dat het hogere forfaitaire rendementspercentage (voor 2024 vastgesteld op 6,04%) van toepassing is, in plaats van het lagere percentage voor banktegoeden (voor 2024 voorlopig vastgesteld op 1,03%).

Let op! Voor aandelen in een derdengeldenrekening van een notaris of gerechtsdeurwaarder is er vanaf 1 januari 2023 een uitzondering. Deze bedragen worden beschouwd als banktegoeden. Voor andere derdengeldenrekeningen geldt deze uitzondering echter niet.

Tip! Misschien zijn er nog schenkkringen die niet gebruikmaken van een derdengeldenrekening. In dat geval storten leden hun bijdragen op een zelf geopende bankrekening. De Belastingdienst beschouwt dergelijke rekeningen als banktegoed, wat betekent dat ze niet als overige bezittingen in box 3 worden aangemerkt.

Te Laag Werkelijk Rendement?

Volgens de Hoge Raad kan, als het werkelijke rendement in box 3 lager is dan het forfaitaire rendement, heffing plaatsvinden op basis van het werkelijke rendement. Of je hiervoor in aanmerking komt, hangt af van je totale box 3-vermogen.

Formulier Opgaaf Werkelijk Rendement (OWR)

Momenteel wordt er gewerkt aan het formulier opgaaf werkelijk rendement (OWR), waarmee je naar verwachting vanaf medio 2025 je werkelijke rendement kunt opgeven. Tot die tijd is het helaas nog niet mogelijk om je werkelijke rendement aan de Belastingdienst door te geven.

Let op! Ontvang je een definitieve aanslag inkomstenbelasting? Bespreek dan met een van onze adviseurs of het zinvol is om bezwaar te maken. Zorg ervoor dat je dit tijdig doet, want bezwaar moet binnen zes weken na ontvangst van de aanslag worden ingediend.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.