Als de Belastingdienst kijkt naar een zaakmotor, dan zie je dat er geen bijtelling geldt voor privégebruik, zoals dat wel geldt voor auto's en bestelauto's. Bij een motor hoef je je hier dus geen zorgen over te maken.
Alle kilometers die je niet kunt verantwoorden als zakelijk, worden beschouwd als privé. Wel kun je kilometers voor woon-werkverkeer, afspraken met klanten en het vervoeren van materialen voor je onderneming als zakelijk beschouwen.
Tip! Houd je zakelijke kilometers nauwkeurig bij om ervoor te zorgen dat je werknemer niet te hoge belasting over het voordeel hoeft te betalen.
Als je een eigen bijdrage vraagt, mag je dit bedrag in mindering brengen op het voordeel dat je moet aangeven. Houd er rekening mee dat het eindsaldo niet negatief kan zijn.
Bij het berekenen van het voordeel van privégebruik van een ter beschikking gestelde motor is het belangrijk om het werkelijke voordeel te bepalen. Dit doe je door het aantal privé-kilometers te vermenigvuldigen met de kilometerkostprijs van de motor. Dit bedrag moet je als loon doorbelasten aan de werknemer, en je kunt dit loon ook als eindheffingsloon aanwijzen, mits je aan de gebruikelijkheidstoets voldoet.
Het privévoordeel van een ter beschikking gestelde motor kan onder de werkkostenregeling (WKR) vallen, als je voldoet aan de nodige voorwaarden.
Tip! Bij een jaarlijkse waarde van € 2.400 aan loon binnen de vrije ruimte voor de werknemer mag je hier, binnen redelijke grenzen, van uitgaan.
Wanneer je met een ter beschikking gesteld voertuig, zoals een motor, reist, mag je daar geen kilometervergoeding voor betalen. Dit is wel toegestaan als je reist met een ander privévoertuig. Dus als je op een regenachtige dag besluit om met je eigen auto naar je werk te gaan, kun je een vergoeding van € 0,23 per kilometer betalen, mits je dit aannemelijk kunt maken.