27 november 2024 — 3 minuten

Parttimers krijgen ook recht op overwerktoeslag!

Parttime versus fulltime

Juridisch

In deze context staat de vraag centraal of er sprake is van gelijke behandeling tussen fulltime en parttime werknemers. Het Europees Hof heeft geoordeeld dat alle overuren recht geven op een toeslag, net zoals bij fulltimers.

Wat speelde er?

Deze zaak betrof verpleegkundigen die in Duitsland werkten voor een medisch laboratorium. De normale werkweek voor een fulltime werknemer bestond uit gemiddeld 38,5 uur. Volgens de geldende cao had men recht op een overwerktoeslag van 30%, maar alleen voor uren die boven de arbeidsduur van een fulltimer uitkwamen.
Twee parttime verpleegkundigen stelden dat zij ook recht hadden op deze toeslag voor de uren die zij boven hun contractuele uren werkten, tot aan de 38,5 uur. In de praktijk werden deze extra uren echter als ‘gewone uren’ uitbetaald.

Let op! Dergelijke bepalingen komen ook in Nederlandse cao's vaak voor. Dit betekent dat de uitkomst van deze zaak ook van belang is voor de Nederlandse situatie en voor cao-onderhandelingen.

Is er sprake van ongelijke behandeling?

In het arrest van 29 juli 2024 werd onderzocht of er ongelijke behandeling was tussen mannen en vrouwen. De cruciale vraag was of het feit dat vrouwen vaker parttime werken, en dus minder goed worden betaald voor extra gewerkte uren, leidt tot discriminatie op basis van geslacht. Daarnaast vroegen de rechters aan het Europese Hof of deze regeling in strijd was met de Deeltijdrichtlijn, aangezien verpleegkundigen als parttimers mogelijk minder gunstig behandeld werden dan fulltimers.

Overwerktoeslag

Het HvJ EU overwoog dat de regeling de werkgever zou kunnen stimuleren om extra uren aan parttimers op te leggen, aangezien voor die uren geen toeslag hoeft te worden betaald.
Volgens het HvJ EU is er geen nadelige behandeling van fulltimers, omdat als extra uren als overuren worden beschouwd, zowel fulltimers als parttimers gelijk worden behandeld.

Uiteindelijk betekent dit dat de afgesproken arbeidsduur als basis en maatstaf moet gelden. Het HvJ EU oordeelde dat het ongelijk belonen van uren buiten de afgesproken arbeidsduur in strijd is met de Deeltijdrichtlijn.

Let op! Er bestaat een risico dat parttimers op basis van deze uitspraak een loonvordering tot vijf jaar terug kunnen indienen.

Tip! Controleer de cao of arbeidsvoorwaarden die binnen jouw bedrijf van toepassing zijn. Een bepaling die zegt dat overwerktoeslag alleen voor uren boven fulltime geldt, zou wel eens ongeldig kunnen zijn. Parttimers die meer uren werken dan hun contractuele uren, kunnen recht hebben op de overwerktoeslag, ongeacht wat de cao zegt.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.