Vanaf 2024 en 2025 gelden er een aantal wijzigingen in de 30%-regeling:
Gelukkig is er voor bestaande 30%-regelingen overgangsrecht van toepassing. Er wordt onderscheid gemaakt tussen werknemers bij wie de 30%-regeling al werd toegepast in het laatste loontijdvak van 2022 en werknemers bij wie dit gebeurde in het laatste loontijdvak van 2023.
Als de 30%-regeling al werd toegepast bij jou in het laatste loontijdvak van 2022, blijf je buiten de wijzigingen vallen die genoemd zijn onder punt 1 en 2. Vanaf 2027, als de 30%-regeling dan nog geldt, krijg je wel te maken met de wijzigingen onder punt 3.
Als de 30%-regeling nog niet werd toegepast bij jou in het laatste loontijdvak van 2022, maar wel in het laatste loontijdvak van 2023, vallen de wijzigingen onder punt 2 buiten jouw situatie. Je krijgt echter wel te maken met de wijzigingen onder punt 1. Vanaf 2027, als de 30%-regeling dan nog geldt, krijg je ook te maken met de wijzigingen onder punt 3.
Als de 30%-regeling nog niet werd toegepast bij jou in het laatste loontijdvak van 2023, krijg je volledig te maken met alle genoemde wijzigingen. Punt 1 en 2 vanaf 2024 en punt 3 vanaf 2025.
Er is aan de Belastingdienst gevraagd of het eerder genoemde overgangsrecht van toepassing blijft als je overstapt naar een andere werkgever. De Belastingdienst heeft geantwoord dat het overgangsrecht onder bepaalde voorwaarden van toepassing blijft.
De voorwaarden zijn dat de 30%-regeling van kracht blijft. Hiervoor moet je samen met je nieuwe werkgever op tijd - binnen vier maanden na indiensttreding - een verzoek doen. Daarnaast mag de periode tussen het einde van je tewerkstelling bij je oude werkgever en het aangaan van de arbeidsovereenkomst bij je nieuwe werkgever niet langer zijn dan drie maanden.
Volgens de Belastingdienst kan de 30%-regeling niet worden toegepast voor een werknemer die vrijgesteld is van werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld bij garden leave. Echter, de werknemer blijft gedurende die periode wel aangemerkt als een ingekomen werknemer. Hieruit concludeert de Belastingdienst dat de vraag over het overgangsrecht bij wisseling van werkgever niet afhangt van de periode waarin de werknemer vrijgesteld is van werkzaamheden bij de oude werkgever.