01 december 2023 — 1 minuut

Ontvang toch NOW ondanks verkeerde berekening

NU

Horeca

Met de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) konden werkgevers tijdens de coronacrisis een subsidie krijgen voor de loonkosten bij een aanzienlijke omzetdaling. De hoogte van de subsidie werd bepaald door de loonkosten tijdens de subsidieperiode. Als de loonkosten op een latere peildatum lager waren, werd de subsidie verminderd. Op deze manier probeerde de overheid massale ontslagen bij dalende omzetten te voorkomen.

Fout van administratiekantoor

In dit geval had het administratiekantoor dat zich bezighield met de loonaangiftes de loonsom van een horeca-ondernemer op de peildatum verkeerd berekend. De fout werd na de peildatum hersteld. Toch werd de uiteindelijke NOW-subsidie gebaseerd op de foutieve loonsom op de peildatum. De ondernemer moest meer dan € 9.000 subsidie terugbetalen, wat neerkwam op ruim € 8.000.

Belangenafweging noodzakelijk

De rechter vindt dit onterecht en is van mening dat er bij het terugvorderen van de subsidie een belangenafweging gemaakt had moeten worden. Het is namelijk belangrijk om in gedachten te houden dat er weliswaar een te hoge subsidie is verstrekt volgens de wet, maar dat dit in dit specifieke geval oneerlijk uitvalt. 

Geen sprake van fraude

Er is geen sprake van fraude, de loonsom is tijdens de subsidieperiode niet gedaald maar gelijk gebleven, en de fout is veroorzaakt door een derde partij. De rechtbank vindt dat de nadelige gevolgen voor de ondernemer onevenredig zijn en draagt de minister op om opnieuw te beslissen in deze zaak, rekening houdend met de uitspraak.

 

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.