10 juni 2025 — 3 minuten

Ontdek het gebruikelijke loon bij een Stak-constructie voor jou

De Zaak

Juridisch afbeeldingsillustratie

Een vader richtte een Stak op die alle aandelen bezat van een besloten vennootschap (bv 1). De certificaten van deze Stak werden uitgegeven aan zijn kinderen, maar de vader had de volledige contrôle als enige bestuurder en kon elke beslissing nemen. Ook was hij de enige bestuurder van bv 1.

Door zijn rol als enige bestuurder van de Stak had de vader de mogelijkheid om de aandelen van bv 1 vrij over te dragen aan anderen, ook aan zichzelf. Bovendien kon hij, als enige bestuurder van bv 1, invloed uitoefenen op de uitkeringen van dividenden van bv 1 naar de Stak.

Bv 1 bezat 18% van de aandelen in bv 2, dat op zijn beurt 100% van de aandelen in bv 3 had. In deze vennootschappen bekleedde de vader ook de functie van bestuurder.

Is er sprake van een aanmerkelijk belang en een gebruikelijk loon?

De rechter moest zich buigen over de vraag of de vader een gebruikelijk loon moest ontvangen vanuit bv 3. De vader meende van niet, aangezien hij geen aandelen (ook niet indirect) in deze bv had en ook geen certificaten van de Stak. Volgens hem was hij geen aanmerkelijk-belang-aandeelhouder en derhalve was de gebruikelijkloonregeling niet van toepassing.

Of toch wel?

Hoewel dit redelijk klinkt, dacht de rechter anders. Hij oordeelde dat de vader kon beschikken over het vermogen van de Stak alsof het zijn eigen vermogen was.

Als enige bestuurder van de Stak had hij de mogelijkheid om zelfstandig de aandelen in bv 1 over te dragen. Daarnaast kon hij, als bestuurder van bv 1, meebeslissen over de dividenden die vanuit bv 1 naar de Stak werden uitgekeerd. De rechter verwees daarbij naar een eerdere uitspraak van de Hoge Raad in een andere zaak en concludeerde dat de vader indirect aanmerkelijk-belang-aandeelhouder was van bv 3.

Aangezien de vader nu ook indirect aanmerkelijk-belang-aandeelhouder was van bv 3 en werkzaamheden verrichtte voor deze vennootschap, was de gebruikelijkloonregeling op hem van toepassing.

Belangrijk! Deze rechtszaak laat zien dat de gebruikelijkloonregeling ook kan gelden als je geen aandelen bezit. Elke situatie dient echter afzonderlijk te worden beoordeeld. Voor vragen en meer informatie over jouw specifieke situatie, neem contact op met een van onze adviseurs.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.