20 september 2023 — 5 minuten

Ontdek de Top 10 Prinsjesdag 2023

1. Eerste stap gezet in aanscherping bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)

Torentje

Wil je jouw bedrijf overdragen aan de volgende generatie? De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en de doorschuifregeling (DSR) zijn fiscale stimulansen om de belastingdruk bij bedrijfsopvolging te verminderen. De BOR speelt een belangrijke rol bij de overdracht van familiebedrijven. Er is echter aangekondigd dat de regels worden aangescherpt.

Vanaf 1 januari 2024 wordt verhuurd vastgoed niet meer gezien als ondernemingsvermogen, maar als beleggingsvermogen. Hierdoor is schenken van verhuurd vastgoed met toepassing van de BOR niet langer mogelijk.

Let op! Deze aanpassing heeft ook gevolgen voor de doorschuifregeling in de inkomstenbelasting. De schenker kan de box 2-belastingclaim die rust op de aandelen niet langer doorschuiven.

Let op! Verdere aanscherpingen van de BOR zijn aangekondigd voor 2025 en 2026, zoals het afschaffen van de doelmatigheidsmarge van 5% van het bedrijfsvermogen dat uit beleggingen mag bestaan.

Tip! Overweeg je jouw bedrijf met toepassing van de BOR te schenken? Het kan verstandig zijn om dit proces te versnellen.

2. Tarieven in box 2 worden aangepast

Vanaf 1 januari 2024 wordt het uniforme tarief van box 2 van 26,9% vervangen door twee tarieven. Voor ontvangen dividenden tot € 67.000 geldt een tarief van 24,5%. Voor het bedrag daarboven wordt het percentage 31. Fiscale partners profiteren dubbel van de lage schijf, wat betekent dat bijvoorbeeld een dividenduitkering van € 134.000 belast wordt tegen het lage tarief van 24,5%.

Met deze maatregel wordt beoogd om aanmerkelijkbelanghouders aan te moedigen om vaker winsten uit te keren en niet in de bv op te potten.

Let op! Dividenduitkeringen hebben ook gevolgen voor de algemene heffingskorting, het vermogen in box 3 en excessief lenen. Raadpleeg een adviseur om te bepalen of het voordelig is om nu dividend uit te keren, te wachten tot 2024 of later in één keer een groter bedrag uit te keren.

Tip! Heeft jouw partner geen inkomen? Keer dan dividend uit om de algemene heffingskorting te kunnen benutten.

3. Verlaging mkb-winstvrijstelling

Voor ondernemers wordt de mkb-winstvrijstelling per 1 januari 2024 verlaagd van 14 (2023) naar 12,7. Deze aftrekpost op de fiscale winst in de inkomstenbelasting wordt dus minder gunstig. Hierdoor betalen ondernemers zoals eenmanszaken, vof's en zzp'ers vanaf 2024 meer belasting. Ondernemers met hogere winsten worden het meest getroffen door deze aanpassing.

Tip! Bespreek met jouw fiscaal adviseur of ondernemen in de inkomstenbelasting nog steeds de beste keuze voor jou is.

Tip! Overweeg of je bepaalde kosten kunt uitstellen naar 2024, zodat jouw winst lager is en je minder belasting betaalt over deze winst.

4. Diverse wijzigingen in box 3

In de toekomst zal naar verwachting het daadwerkelijke rendement in box 3 worden belast, maar tot die tijd blijven fictieve rendementen nog gelden. Er zijn drie categorieën: bank- en spaargelden, beleggingen en schulden.

Vanaf 2024 vallen aandelen in verenigingen van eigenaren (vve's) onder de categorie bank- en spaargeld. Heb je een appartement? Dit kan ervoor zorgen dat je mogelijk minder belasting in box 3 betaalt. Deze "herkwalificatie" geldt ook voor gelden op derdenrekeningen bij de notaris.

Daarnaast wordt het heffingsvrij vermogen in box 3 niet gecorrigeerd voor inflatie. Het tarief in box 3 stijgt van 32% (2023) naar 34% in 2024.

Tip! Op 18 september 2023 heeft de advocaat-generaal geconcludeerd dat de Wet rechtsherstel box 3 het discriminatieverbod en het eigendomsrecht schendt. Als de Hoge Raad dit advies overneemt, kan dit gevolgen hebben voor jouw box 3-inkomen. Maak tijdig bezwaar om jouw rechten veilig te stellen.

Let op! Schulden en vorderingen tussen fiscale partners en tussen ouders en minderjarige kinderen behoren in 2024 tot geen enkele categorie en vallen buiten de aangifte.

5. Diverse wijzigingen in box 1

De belastingheffing over inkomen uit werk en woning wordt op verschillende punten verhoogd.

  • Vanaf 2024 wordt de tweede schijf in box 1 minder geïndexeerd dan de inflatie. De indexatie bedraagt 3,55% in plaats van 9,9%. Gepensioneerden betalen inkomstenbelasting in box 1 over drie schijven. De tweede en derde schijf worden ook met 3,55% geïndexeerd in plaats van met 9,9%.
  • Het tarief in de eerste belastingschijf stijgt van 36,93% (2023) naar 36,97% (2024).
  • De arbeidskorting wordt verhoogd met € 115 voor inkomens rond het wettelijk minimumloon. Werkenden met een salaris tot bijna € 40.000 gaan er dus op vooruit.

6. Versobering Energie-investeringsaftrek (EIA)

Als ondernemer kun je een bepaald percentage van het investeringsbedrag in energievriendelijke bedrijfsmiddelen direct aftrekken van de winst via de energie-investeringsaftrek (EIA). Dit leidt tot een lagere belastingafdracht. In 2023 is het percentage 45,5. In 2024 wordt dit verlaagd naar 40. Daarnaast wordt de Energielijst aangepast. De exacte wijzigingen worden in het vierde kwartaal van 2023 bekendgemaakt.

Tip! Overweeg je een investering in energievriendelijke bedrijfsmiddelen? Het kan interessant zijn om dit nog in 2023 te doen. Zorg er wel voor dat je jouw investering tijdig meldt bij de RVO.

7. Minder onbelaste vergoedingen voor personeel

Als werkgever kun je via de werkkostenregeling personeel onbelast verschillende vergoedingen geven. In 2023 is de vrije ruimte in de werkkostenregeling tijdelijk verruimd naar 3% tot een loonsom van € 400.000. Deze verruiming wordt in 2024 beperkt tot 1,92% bij een loonsom tot € 400.000 en 1,18% voor het meerdere.

Let op! Het belastingvrije tarief voor de kilometervergoeding stijgt per 1 januari 2024 van € 0,21 naar € 0,23 per kilometer.

8. Hogere kosten bij aanschaf (bestel)auto

In 2025 wordt de aanschaf van een nieuwe auto duurder. De vaste voet van de bpm wordt dan met € 200 verhoogd. De bpm is een belasting die je betaalt bij de aanschaf van een auto of motor. Voor elektrische auto's geldt voorlopig nog een bpm-vrijstelling. Deze vrijstelling wordt in 2025 afgeschaft, waardoor de aanschafprijs van elektrische auto's hoger zal zijn dan in 2024.

Daarnaast vervalt per 1 januari 2025 de bpm-vrijstelling voor bestelauto's.

Tip! Wil je nog gebruikmaken van de bpm-vrijstelling voor btw-plichtige ondernemers bij de aanschaf van een bestelauto? Bestel deze dan tijdig, zodat je in 2024 nog van de vrijstelling kunt profiteren!

Tip! De hoogte van de bpm op bestelauto's is afhankelijk van de CO2-uitstoot. Het is dus fiscaal voordelig om na 1 januari 2025 emissievrije varianten aan te schaffen bij vervanging van bestelauto's.

9. Introductie minimumuurloon

Nederland hanteert momenteel een wettelijk minimumloon dat per maand wordt vastgesteld. Vanaf 2024 wordt het minimumloon per uur vastgesteld. Hierdoor ontvangt iedereen vanaf 21 jaar die werkt voor het minimumloon dezelfde uurvergoeding. Een maand-, week- of dagloon is niet meer toegestaan.

Let op! Het minimummaandloon wordt omgerekend naar een uurloon op basis van een arbeidsduur van 36 uur per week. Dit betekent dat werkgevers te maken krijgen met een hogere loonkosten als zij werknemers hebben die contractueel meer dan 36 uur per week werken tegen het minimumuurloon.

10. Meer rapportageverplichtingen

Vanaf 1 januari 2024 worden er nieuwe rapportageverplichtingen ingevoerd. Werkgevers met meer dan 100 werknemers moeten bijvoorbeeld de CO2-uitstoot van hun personeel bijhouden. Betalingsdienstaanbieders worden verplicht om onder bepaalde voorwaarden alle betaalgegevens van grensoverschrijdende transacties te delen met de Belastingdienst, met als doel btw-fraude te bestrijden. Digitale platformen moeten ook voor het eerst rapporteren over hun verkopers.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.