Volgens de DAC7-regelgeving zijn exploitanten van online platforms verplicht om informatie over zichzelf en hun verkopers te rapporteren aan de Belastingdienst. Dit omvat gegevens zoals NAW-gegevens, btw-identificatienummers en kwartaalomzet van de verkopende partijen.
De Belastingdienst merkt op dat vooral kleinere platforms moeite hebben met de rapportage-eisen. Dit is deels te wijten aan een gebrek aan kennis over DAC7 en onduidelijk over welke criteria te gebruiken en hoe ze deze informatie moeten aanleveren. Daarnaast zorgt de complexiteit en de kosten van het rapporteren voor extra obstakels.
Om deze uitdagingen aan te pakken, werkt de Belastingdienst aan een alternatief voor DAC7, speciaal gericht op kleinere platforms. Houd er wel rekening mee dat dit alternatief niet voor 31 januari 2025 beschikbaar zal zijn, wat de uiterste datum is voor het indienen van rapportages.
Tijdens de ontwikkeling van de alternatieve rapportagemethode zal de Belastingdienst de handhaving van de rapportageplicht beperken. Ondernemers die gebruik willen maken van deze nieuwe methode, kunnen dit melden via e-mail aan de Belastingdienst op DAC7@belastingdienst.nl.
Platformexploitanten moeten echter al vroeg beginnen met het verzamelen, identificeren en verifiëren van gegevens over hun gebruikers. Dit moet wettelijk vóór 1 januari 2025 gebeuren. Zodra de alternatieve aanlevermethode beschikbaar is, moeten de rapportages zo snel mogelijk worden ingediend. De Belastingdienst zal dan ook weer strikter handhaven.