25 maart 2024 — 6 minuten

Ontdek de beste alternatieve financieringsvormen voor jou!

Private financiering: aanvullend kapitaal voor uw bedrijf

Portemonnee

Als ondernemer kun je bij de start van je bedrijf niet altijd zonder private financiers, zoals familie, vrienden en zakenrelaties. Zij kunnen zorgen voor aanvullend kapitaal of een geldlening. Het fiscale voordeel van private financiering ontstaat wanneer de rente die je bedrijf betaalt lager is dan het rendement dat in box 3 is vastgesteld. Maar naarmate je financieringsbehoefte, risico's, plannen en complexiteit groter worden, moet je wellicht op zoek naar andere financieringsvormen.

Tip! Denk bij alternatieve financieringsbronnen ook aan leverancierskrediet, hypotheekbanken, leasemaatschappijen, huur en factoring. Dit kan gunstig zijn voor je liquiditeitspositie!

Business angels: investeerders met ervaring

Business angels, ook wel informal investors genoemd, zijn particulieren of voormalig ondernemers die investeren in startende of jonge ondernemingen. Ze bieden niet alleen kapitaal, maar ook ervaring, kennis en een waardevol netwerk. Business angels investeren op basis van een goed plan en vertrouwen in de ondernemer. In ruil daarvoor krijgen ze een aandeel in de zeggenschap, het eigendom of de winst van het bedrijf.

Tip! Ga ook op zoek naar initiatieven en bijeenkomsten van business angels bij jou in de regio. Daar kun je ondernemers en investeerders met elkaar in contact brengen.

Private equity: financiële ondersteuning voor groei

Private equity is een vorm van investering waarbij beleggers en investeerders zich verenigen in particuliere maatschappijen. Deze maatschappijen verstrekken risicodragend vermogen in de vorm van aandelenkapitaal of een (achtergestelde) lening. Hun doel is om rendement te behalen. Als ondernemer kun je private equity gebruiken om het benodigde risicodragende vermogen te verkrijgen, waardoor andere financiers eerder geneigd zijn om je kredietbehoefte te financieren.

Kredietunie: financiering in coöperatieve vorm

Een kredietunie is een coöperatieve kredietvereniging van mkb-ondernemers. Het doel van een kredietunie is om geld uit te lenen aan collega-ondernemers binnen een bepaalde sector of regio. Zowel kredietgevers als kredietnemers zijn lid en mede-eigenaar van de coöperatie. Kredietunies hebben geen winstoogmerk en verstrekken kredieten tussen €50.000 en €250.000. In sommige gevallen zijn hogere bedragen ook mogelijk. Het is belangrijk om te weten dat kredietunies meestal geen financiering verstrekken voor verliezen of levende have.

Crowdfunding: financiering via internet

Crowdfunding wordt steeds populairder als financieringsvorm. Het is een online marktplaats waar ondernemers hun ideeën of plannen presenteren aan particuliere investeerders. Je kunt zelf bepalen hoeveel kapitaal je wilt ophalen, tegen welke rente en looptijd. Daarnaast kun je investeerders ook aandelen in je bedrijf of een percentage van je omzet of winst aanbieden. Investeerders kunnen zich inschrijven totdat het gewenste bedrag is bereikt, waarna je financiering is geregeld!

Let op! Controleer of het crowdfundingplatform beschikt over een AFM-vergunning voordat je gaat investeren!

Overheid als cofinancier

Met de hulp van de overheid heb je als ondernemer meer kans om financiering te krijgen van bijvoorbeeld banken. Zonder voldoende zekerheden kan het namelijk moeilijk zijn om krediet aan te vragen. De overheid heeft verschillende regelingen opgezet om de toegang tot de kredietmarkt te vergemakkelijken. Deze regelingen hebben meestal soepelere voorwaarden.

Borgstelling MKB-Kredieten (BMKB)

De BMKB kan uitkomst bieden voor ondernemers met een financieringsbehoefte maar onvoldoende onderpand. Deze regeling geldt voor bedrijven met maximaal 250 werknemers en een jaaromzet tot €50 miljoen of een balanstotaal tot €43 miljoen. De omvang, aflossing en looptijd van het krediet zijn afhankelijk van het doel en het type onderneming. Om in aanmerking te komen, moeten de toekomstperspectieven gunstig zijn en moet de kredietverstrekker een aanvraag indienen. In de normale regeling wordt 50% van het krediet dat de bank verstrekt gegarandeerd door de overheid. De BMKB is verlengd tot 1 juli 2027. Bedrijven met een financieringsbehoefte tot €333.333 kunnen tot driekwart van het krediet financieren met BMKB-krediet. Daarnaast is het maximum tijdelijk verhoogd van €1 miljoen naar €1,5 miljoen.

Er bestaat ook een verruiming van de BMKB, de BMKB-G (Groen), speciaal voor investeringen in duurzaamheid. Deze regeling is bedoeld voor mkb-ondernemingen met maximaal 250 werknemers. Het borgstellingspercentage is verhoogd van 50% naar 75% voor bedrijfsmiddelen die zijn opgenomen in de Energielijst, overige middelen verbonden aan energie-investeringen (maximaal 50%) en de aanpassing of vervanging van bedrijfspanden naar minimaal Label C.

Tip! Vraag bij je kredietaanvraag aan de bank of je in aanmerking komt voor de BMKB!

Innovatiekrediet: financiering van innovatieve projecten

Als je een innovatief idee hebt maar nog financiële middelen mist om verder te investeren, kan het Innovatiekrediet een oplossing bieden. Deze financieringsvorm ondersteunt veelbelovende innovatietrajecten. Het is een risicodragende lening. Het krediet voor klinische ontwikkelingsprojecten is maximaal €5 miljoen, terwijl het krediet voor technische ontwikkelingsprojecten maximaal €10 miljoen bedraagt. Er is in totaal €60 miljoen beschikbaar in 2024.

Microkrediet: financiering voor kleine bedragen

Microfinanciering kan een uitkomst zijn wanneer je als ondernemer een klein krediet nodig hebt maar geen toegang hebt tot een regulier banksysteem vanwege het risicoprofiel. Qredits Microfinanciering Nederland biedt microkredieten tot €50.000 met een rentepercentage van 9,95%. Voor ondernemers met een sociale doelstelling is het kredietplafond verhoogd naar €250.000 en bedraagt de rente 7,95%. Houd er rekening mee dat er behandelkosten zijn, die oplopen tot maximaal €850. Qredits komt in beeld als je aanvraag bij de bank is afgewezen.

MKB-krediet: financiering voor het midden- en kleinbedrijf

Qredits biedt ook het MKB-krediet aan, een zakelijke lening voor startende en bestaande ondernemers in het mkb. Het gaat om leningen tussen €50.000 en €250.000. Dit krediet is bedoeld voor ondernemers die financiering nodig hebben maar geen toegang hebben tot een bank. De rente bedraagt 9,95%, maar voor ondernemers met een sociale doelstelling is de rente lager, namelijk 7,95%. Het flexibel krediet is speciaal voor bestaande ondernemers die extra geld nodig hebben voor hun bedrijf. Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag van je lening, met een maximum van €25.000 en een rentepercentage van 1,1% per maand. Daarnaast biedt Qredits een hypothecair krediet aan voor de financiering van zakelijk onroerend goed.

Vroegefasefinanciering: ondersteuning voor ambitieuze ondernemers

Als ambitieuze ondernemer kun je met de Vroegefasefinanciering de overheid vragen om je idee van de planfase naar de startfase te brengen. Deze financieringsvorm is bedoeld voor innovatieve projecten waarmee je je onderneming aanzienlijk wilt laten groeien. Je moet de lening, inclusief 9,11% rente (vanaf 1 januari 2024), wel terugbetalen. Meer informatie vind je op RVO.nl.

Groeifaciliteit: ondersteuning bij groei

Als je op eigen kracht wilt groeien in Nederland of daarbuiten, of als je een bedrijf wilt overnemen, kan de Groeifaciliteit je helpen bij het aantrekken van risicodragende financiering. De Groeifaciliteit biedt financiële instellingen een extra garantie, waardoor ze misschien bereid zijn om de benodigde financiering te verstrekken. Let op: de Groeifaciliteit is niet bedoeld voor herfinanciering en de garantie is beperkt tot 50% van de financiering. Je kunt de Groeifaciliteit aanvragen tot 1 juli 2023 en de aanvragen moeten uiterlijk 1 juli 2024 worden ingediend. Meer informatie vind je op RVO.nl.

Garantie Ondernemingsfinanciering: extra zekerheden voor grotere ondernemingen

De GO-regeling is bedoeld voor (middel)grote ondernemingen die hoofdzakelijk actief zijn in Nederland, financieel gezond zijn en toekomstperspectief hebben. Met de GO-regeling kan de bank met 50% overheidsgarantie extra zekerheden verkrijgen. Leningen tot maximaal €150 miljoen worden voor maximaal de helft gegarandeerd. Je kunt de GO-regeling aanvragen bij de RVO tot 13 juni 2025.

Tot slot

De genoemde financieringsregelingen zijn slechts een selectie van het groeiende aanbod. Het is belangrijk om de kansen en valkuilen van elke financieringsvorm te verkennen, zodat je uiteindelijk de beste optie kunt kiezen.

Disclaimer
Hoewel we de uiterste zorg hebben besteed aan de samenstelling van deze Advieswijzer, aanvaarden we geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheden of onjuistheden. Deze Advieswijzer is niet bedoeld om alle informatie te verstrekken die nodig is voor het nemen van financiële beslissingen, vanwege het brede en algemene karakter ervan.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.