De planbatenbelasting wordt een nieuwe belasting die in rekening wordt gebracht op de waardevermeerdering van grond door wijzigingen in bestemmingsplannen. Het kabinet is voornemens deze heffing in te voeren en wil afspraken maken met gemeenten. De opbrengsten van deze heffing worden gebruikt voor het verbeteren van de bereikbaarheid en het bevorderen van de bouw van betaalbare huur- en koopwoningen. Daarnaast overweegt het kabinet om een belasting te introduceren voor onbebouwde grond met een woonfunctie, om woningbouw te stimuleren en speculatie met bouwgrond tegen te gaan. De verwachtingen zijn dat er uiterlijk in het voorjaar van 2025 voorstellen komen.
Er wordt een onderzoek gestart naar hoe de stijgende gemeentelijke woonlasten gemaximeerd kunnen worden.
Het kabinet werkt aan een hervorming van autobelastingen, met als doel een stabiele opbrengst op lange termijn en het stimuleren van elektrisch rijden. In het eerste kwartaal van 2025 worden er concrete plannen gepresenteerd. Het is al duidelijk dat alle nieuwe subsidies voor de aanschaf van personenauto’s eind 2025 worden stopgezet. Vanaf 2026 zal er een nieuwe tariefkorting in de motorrijtuigenbelasting komen voor emissievrije voertuigen, ter compensatie van het extra gewicht van accupakketten.
Er wordt een wetsvoorstel gepresenteerd om flexwerkers, zoals uitzendkrachten en oproepkrachten, beter te beschermen en meer werkzekerheid te bieden. Daarnaast zal de Belastingdienst per 1 januari 2025 weer handhaven op de kwalificatie van arbeidsrelaties voor de loonheffingen om schijnzelfstandigheid tegen te gaan.
Het kabinet implementeert een constitutionele toetsing door een (gedeeltelijke) opheffing van het toetsingsverbod in artikel 120 van de Grondwet en de oprichting van een constitutioneel hof. Dit maakt het mogelijk om wetten te toetsen aan de klassieke grondrechten, wat het belang van grondrechten en de Grondwet versterkt.
Er wordt een financieringshub ontwikkeld om mkb'ers gemakkelijker toegang te geven tot financiële middelen. Deze hub zal aan het eind van dit jaar van start gaan.
Het kabinet maakt het mogelijk dat kleine en middelgrote werkgevers, onder bepaalde voorwaarden, na één jaar ziekte van een werknemer zich volledig kunnen richten op de re-integratie bij een andere werkgever.
Er wordt een onderzoek uitgevoerd naar een fiscale regeling voor medewerkersparticipatie in startups en scale-ups.
Er zal een verkenning plaatsvinden van de (gedeeltelijke) vervanging door inkomensonafhankelijke toelagen, en andere belastingtarieven. Het kabinet zet zich daarnaast in voor het verminderen van terugvorderingen van inkomensafhankelijke regelingen, het aanpakken van niet-gebruik van deze regelingen en het verlagen van de marginale belastingdruk voor werkenden.
Er wordt een inventarisatie gemaakt van verschillende mogelijkheden voor modernisering van diverse onderdelen van het belastingstelsel.
Verschillende van de bovenstaande plannen zijn al aangekondigd in het Hoofdlijnenakkoord. Het is de verwachting dat deze plannen in de nabije toekomst verder uitgewerkt zullen worden.