Er wordt een nieuw toelatingssysteem geïntroduceerd voor organisaties die medewerkers uitlenen (de uitleners). Een speciale Toelatende Instantie zal verantwoordelijk zijn voor het vaststellen van wie er wordt toegelaten. Vanaf 1 januari 2027 mogen uitleners alleen arbeidskrachten ter beschikking stellen als zij hiervoor zijn goedgekeurd. Bedrijven die gebruikmaken van uitzendkrachten dienen dit enkel te doen via deze toegelaten uitleners.
Tot 1 januari 2027 is er een overgangsregeling van kracht. Bedrijven die onder deze regeling vallen, mogen personeel blijven uitlenen zolang het ministerie de vergunningaanvraag nog niet heeft beoordeeld.
Uitleners die gebruik willen maken van deze overgangsregeling moeten zich tussen 1 november 2026 en 1 januari 2027 registreren bij het ministerie van SZW. Deze termijn geldt zowel voor uitleners met als zonder een certificaat van de Stichting Normering Arbeid (SNA).
Bovendien geldt als eis voor deze overgangsregeling dat uitleners binnen zes maanden na de invoering een toelatingsaanvraag indienen. Dit moet voor 1 juli 2027 gebeuren.
Belangrijk! Uitleners die na 1 juli 2027 hun toelatingsaanvraag indienen, kunnen geen aanspraak maken op de overgangsregeling.
Een speciale Toelatende Instantie zal worden opgericht om de aanvragen te beoordelen. Om toegelaten te worden tot het nieuwe systeem, dienen uitleners aan verschillende voorwaarden te voldoen. Ze moeten een actuele Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) overleggen, een waarborgsom van € 100.000 storten (voor beginnende bedrijven is dit € 50.000) en aantonen dat ze voldoen aan de relevante wetgeving.
Er zal regelmatig worden gecontroleerd of uitleners nog aan alle eisen voldoen. Tevens wordt de bestaande registratieplicht in de Basisregistratie Personen (BRP) wettelijk verankerd en krijgt men te maken met een wettelijke zorgplicht voor aanbieders.
De Nederlandse Arbeidsinspectie gaat vanaf 2028 handhaven. Dit betekent dat in- en uitleners die zich niet aan de wet houden, aangepakt zullen worden en boetes kunnen ontvangen.