Benieuwd naar de huidige mogelijkheden voor huurtoeslag, zorgtoeslag en het kindgebonden budget? In ons rapport hebben we een breed scala aan alternatieven onderzocht. Hierbij hebben we gekeken naar het afschaffen, aanpassen en vereenvoudigen van de toeslagen. Daarnaast hebben we gekeken naar de maatregelen die op korte termijn kunnen worden uitgevoerd. Het rapport bespreekt ook de samenhang met andere regelingen en de voor- en nadelen van elk alternatief. Let op: we hebben geen alternatieven gezocht voor de kinderopvangtoeslag.
In ons onderzoek hebben we verschillende alternatieven voor de toeslagen in kaart gebracht. Zo hebben we gekeken naar de mogelijkheid om de huurtoeslag af te schaffen en te vervangen door huurmatiging via de verhuurder. Voor de zorgtoeslag hebben we onderzocht of deze vervangen kan worden door een verlaging van de nominale premie. Wat betreft het kindgebonden budget hebben we gedacht aan zowel een volledig inkomensafhankelijke als inkomensonafhankelijke uitkering.
In ons rapport bespreken we ook kort de mogelijkheid van belastingvereenvoudiging door het afschaffen van alle aftrekposten en heffingskortingen. We gaan echter niet in op de haalbaarheid hiervan. Zo blijkt uit onderzoek dat ongeveer één op de zes belastingbetalers er meer dan 5% in inkomen op zou achteruitgaan door deze vereenvoudiging.
De kinderbijslag en het kindgebonden budget zijn onderzochte kindregelingen die we eenvoudiger willen maken. Het doel is om ouders meer zekerheid te bieden over de bedragen die ze zullen ontvangen. Op deze manier willen we voorkomen dat ouders achteraf te veel ontvangen bedragen moeten terugbetalen.
We hebben ook gekeken naar de mogelijkheid om de genoemde kindregelingen te vervangen door één regeling. We hebben gekeken naar zowel regelingen die al dan niet afhankelijk zijn van het inkomen als naar een variant waarbij dit gedeeltelijk het geval is. Een inkomensonafhankelijke regeling biedt de meeste zekerheid, maar sluit minder goed aan bij de behoefte aan financiële ondersteuning.