12 november 2024 — 3 minuten

Nieuwe 27%-regeling voor uitgezonden werknemers vervangt 30%-regeling

Extraterritoriale Kosten

Internationaal

Wanneer je werknemers tijdelijk naar het buitenland uitzendt, heb je de mogelijkheid om een vergoeding te geven voor de extra verblijfskosten die zij daar maken. Deze vergoeding, vaak aangeduid als extraterritoriale kosten of ET-kosten, kan onder bepaalde voorwaarden belastingvrij worden verstrekt. Hierdoor hoef je geen gebruik te maken van de vrije ruimte in de Werkkostenregeling (WKR).

30%-Regeling

Voor specifieke werknemers die tijdelijk naar het buitenland zijn gestuurd, kun je de 30%-regeling toepassen. Dit betekent dat je zonder dat je bewijsstukken hoeft te overleggen, maximaal 30% van het totale loon inclusief de vergoeding belastingvrij aan de werknemer kunt uitkeren.

Let op! Werknemers die in aanmerking komen voor deze regeling zijn onder andere werknemers die naar landen in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en een aantal Oost-Europese landen (zoals Polen, Roemenië, Bulgarije en Tsjechië) zijn uitgezonden. Ook werknemers die zijn uitgezonden om wetenschappelijk onderzoek te verrichten of onderwijs te geven, vallen hieronder.

Voorwaarden voor de 30%-Regeling

Een belangrijke voorwaarde voor het toepassen van de 30%-regeling is dat de werknemer gedurende een periode van twaalf maanden minimaal 45 dagen in het buitenland verblijft. Uitzendingen van minder dan vijftien dagen worden niet meegeteld voor de berekening van deze 45 dagen.

Tip! Als de werknemer aan de vereiste van 45 dagen voldoet, tellen uitzendingen vanaf minstens tien dagen mee voor de dagen waarop de 30%-regeling kan worden toegepast.

Let op! In tegenstelling tot de 30%-regeling voor inkomende werknemers, heb je voor de 30%-regeling voor uitgezonden werknemers geen beschikking van de Belastingdienst nodig.

27% vanaf 2027

Per 2027 verandert de 30%-regeling voor uitgezonden werknemers. Na deze datum kun je niet langer 30% van het totale loon inclusief vergoedingen belastingvrij aan werknemers vergoeden, maar slechts 27%.

Er komt geen overgangsregeling; dit betekent dat ook voor werknemers die al vóór 2027 zijn uitgezonden, je vanaf dat jaar slechts 27% kunt vergoeden in plaats van 30% belastingvrij.

Let op! Deze wijziging, die voortkomt uit het Belastingplan 2025, is pas definitief nadat zowel de Tweede als de Eerste Kamer ermee heeft ingestemd. De stemming in de Eerste Kamer staat gepland op 17 december 2024.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.