Verkoop je als particulier een bouwkavel, dan ben je in principe geen btw verschuldigd. Er zijn echter situaties waarin je als btw-ondernemer wordt beschouwd en wel btw moet betalen.
Volgens de wet word je als btw-ondernemer gezien wanneer je zelfstandig een bedrijf of beroep uitoefent. Ook als je een vermogensbestanddeel exploiteert om er duurzaam opbrengst uit te halen, ben je een btw-ondernemer.
Als een activiteit slechts incidenteel plaatsvindt, ben je geen btw-ondernemer. Ook als je bij de verkoop alleen een eigendomsrecht uitoefent - ofwel het normale beheer van privévermogen - ben je geen btw-ondernemer en hoef je geen btw te betalen.
Als je echter meer doet om de verkoop te bevorderen, kan dit leiden tot btw-ondernemerschap. In de btw wordt dit omschreven als het nemen van actieve stappen en het inzetten van middelen die ook een fabrikant, handelaar of dienstverlener zou inzetten.
Een particulier had problemen toen hij twee bouwkavels verkocht. Hij had een anterieure overeenkomst met de gemeente gesloten voor de ontwikkeling van vier bouwkavels. In de overeenkomst waren verschillende verplichtingen opgelegd, zoals het uitwerken van een bouwprogramma en het bouw- en woonrijp maken. De rechter oordeelde dat de particulier hiermee actieve stappen had gezet, vergelijkbaar met een fabrikant, handelaar of dienstverlener. Daarom moest hij btw betalen over de bouwkavels.
Let op! De verkoper voerde nog aan dat ze van plan was om de verplichtingen over te dragen aan de kopers en dat ze nog geen werkzaamheden had verricht. Dit argument werd afgewezen door de rechter. De gemeente kon de verkoper aan de verplichtingen houden. De rechter oordeelde dat de situatie niet vergelijkbaar is met het beheer van privévermogen.
Of de levering van een bouwkavel plaatsvindt als particulier of btw-ondernemer hangt af van de specifieke feiten en omstandigheden, en dit is geen eenvoudige beoordeling. Om verrassingen met btw-heffing te voorkomen, raden wij aan om uw situatie te bespreken met een van onze adviseurs.