Wanneer er wordt vastgesteld dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst, betekent dit dat er onder andere een verplichting bestaat voor werknemersverzekeringen, je recht hebt op vakantiedagen, je beschermd bent tegen ontslag en recht hebt op loondoorbetaling bij ziekte. Dit heeft belangrijke gevolgen voor de opdrachtgever.
Onlangs moest de rechtbank Rotterdam zich weer buigen over deze kwestie. Het betrof een man die als bedrijfsleider in een restaurant werkte voor gemiddeld 38 uur per week. Daarnaast voerde hij ook andere taken uit, zoals het inwerken van nieuwe medewerkers en het ontwikkelen van nieuwe initiatieven voor het bedrijf. Deze taken waren aangegaan voor een periode van een jaar, en er was een overeenkomst van opdracht gesloten die enkel door het bedrijf was ondertekend.
Op een bepaald moment werd hij beschuldigd van diefstal van geld en werd hij op staande voet ontslagen. Vervolgens verzocht hij om een transitievergoeding, een gefixeerde schadevergoeding en een billijke vergoeding.
De interessante vraag is of er sprake is van een arbeidsovereenkomst of een overeenkomst van opdracht. Daartoe onderzoekt de kantonrechter de aspecten die de Hoge Raad in het Deliveroo-arrest heeft uiteengezet:
De rechter constateert dat de werkgever bedrijfskleding aanbood en de werktijden voorschreef, en dat de werkzaamheden goed geïntegreerd waren binnen de organisatie. Er was geen afspraak dat hij het werk persoonlijk moest uitvoeren, en ook over verlof was niets afgesproken. De man had erop aangedrongen om op basis van een overeenkomst van opdracht samen te werken en had een modelovereenkomst aan de organisatie verstrekt. Er was niet afgesproken dat hij zich niet mocht laten vervangen. Hij factureerde wekelijks op basis van een vast uurtarief van €30, vermeerderd met 21% btw. Er was geen bewijs dat hij als werknemer een vergelijkbare beloning had ontvangen. In de door hem toegestuurde modelovereenkomst werd vermeld dat hij een beroepsaansprakelijkheidsverzekering had. Tijdens de zitting bevestigde hij dat hij deze verzekering had. Bovendien was hij al sinds 2017 ingeschreven als eenmanszaak bij de KVK en wisselde hij loondienst af met zzp-werk.
Al deze informatie leidde de kantonrechter tot de conclusie dat er in deze zaak geen sprake was van een arbeidsovereenkomst.