De Tweede Kamer overweegt een acceptatieplicht voor contant geld in te voeren. Dit is van belang omdat er in toenemende mate alleen nog digitaal te betalen valt, terwijl niet iedereen de optie of het verlangen heeft om digitaal af te rekenen. De regering behoudt echter de mogelijkheid om uitzonderingen te definiëren, vooral als het gaat om de uitvoerbaarheid of indien de veiligheid in het geding is.
Minister Heijnen maakt in zijn reactie duidelijk dat er verplicht advies wordt gevraagd aan de Europese Centrale Bank (ECB) over dit voorstel. Hij verduidelijkt bovendien dat bestuursrechtelijke geldschulden niet vallen onder deze acceptatieplicht. De minister pleit er echter voor dat contante betalingen ook bij overheidsdiensten mogelijk moeten blijven, bijvoorbeeld bij de aanvraag van een paspoort.
Als het gaat om mogelijke uitzonderingen op de acceptatieplicht, denkt de minister aan doorlopende betalingen, zoals voor energie en verzekeringen. Desondanks ziet de minister de argumenten van lagere kosten, snelheid, efficiëntie en minder kans op diefstal door personeel niet als valide redenen voor uitzonderingen.
Het argument om contant geld te weigeren vanwege veiligheidsredenen zal verder moeten worden onderzocht, aldus Heijnen. In situaties met een hoog risico op overvallen kan het acceptabel zijn om cash niet te accepteren, maar het is onwenselijk als dit excuus door iedereen kan worden ingeroepen voor een uitzondering.
De minister stelt voor om verdere overleggen te organiseren, waarin zowel ondernemers- als consumentenorganisaties betrokken zullen worden. Tevens zal hij de financiële implicaties van de acceptatieplicht bij dit overleg betrekken.