Klik op de afbeelding voor een vergroting |
De medische zorg is duidelijk terughoudender in haar financiële verwachtingen dan een jaar geleden. De omzet zal naar schatting met 8% toenemen, ten opzichte van 13% in 2019 en bijna 17% voor het mkb als geheel. De winstgroei komt uit op ruim 5%, tegenover 13,6% vorig jaar en ruim 13% voor het mkb.
Personeelskosten zijn met afstand de grootste kostenpost in de medische zorg. Zorgondernemers gaan ervan uit dat deze kosten in de komende twaalf maanden met 4,5% zullen toenemen. Dit is een iets minder sterke stijging dan voor het mkb als geheel wordt verwacht (ruim 5%).
Er is een einde gekomen aan de uitstroom van personeel uit de zorg. Er komt meer zorgpersoneel bij dan dat er weggaat. Deze ontwikkeling zien we terug in de belangrijkste bedreigingen: het tekort aan vakkundige medewerkers voert niet langer de lijst aan. Zorgondernemers zien overheidsmaatregelen nu als grootste bedreiging voor de komende twaalf maanden.
Zorgondernemers zien voor het komende jaar vooral kansen in de financiële situatie van de eigen onderneming en in ‘samenwerken & netwerken’ (genoemd door bijna de helft van de respondenten). Technologische ontwikkelingen scoren iets lager (41%). De branche lijkt voldoende vet op de botten te hebben om te investeren in de broodnodige digitalisering, al dan niet in samenwerking met partijen van buiten de branche.
De financiële positie van bedrijven in de medische zorg is verder verbeterd. Uit de analyse van SRA-BiZ blijkt dat het percentage ondernemingen dat aan de financiële verplichtingen kan voldoen, is gestegen van 89,7% in 2017 naar 92,4% in 2018. Hiermee presteert de branche beter dan het mkb-gemiddelde, dat aantrok van 80,1% naar 81,7%. Zorgondernemers verwachten in 2020 voor de investeringen een relatief sterke stijging van ruim 9%. Hiermee loopt de branche licht voor op de verwachtingen van het mkb als totaal (+8,7%).