Vanaf 1 januari 2020 is de Wet arbeidsmarkt in balans ingevoerd. Deze wet beoogt het evenwicht te herstellen tussen vaste en flexibele contracten. Het vaste contract moet minder vast worden en het flexibele contract moet de werknemer meer bescherming bieden.
De minister erkent dat hij signalen heeft gekregen dat de WAB ontdoken wordt. Concrete cijfers hierover ontbreken vooralsnog, maar worden binnenkort verwacht. Opdrachtgevers en werkgevers hebben de vrijheid hun arbeidsrelaties zelf vorm te geven. Ze zijn daarbij wel gebonden aan de beperkingen van de wet- en regelgeving. Het is een werkgever bijvoorbeeld niet toegestaan de arbeidsovereenkomst van een werknemer te beëindigen om daarvoor in de plaats deze werknemer als zzp’er verder te laten werken. Uiteraard kan de WAB wel een rol spelen bij het vormgeven van de arbeidsrelatie
Opdrachtgevers en opdrachtnemers ervaren onvoldoende duidelijkheid in welke gevallen er geen sprake is van een dienstbetrekking. Dit draagt niet bij aan een goede naleving. Het kabinet vindt dan ook dat er meer helderheid moet komen over de kwalificatie van de arbeidsrelatie.
Aangezien de huidige wet- en regelgeving als complex kan worden ervaren, wordt gewerkt aan een webmodule als hulpmiddel waarmee opdrachtgevers vooraf zekerheid kunnen krijgen of een bepaalde opdracht buiten dienstbetrekking wordt uitgevoerd.