05 april 2024 — 2 minuten

Krijg jij bijtelling als jouw werkgever geen auto heeft?

Auto of vergoeding kosten

Auto

In deze zaak was jij als dga van een bv in dienst bij een andere bv. Jij had met de bv van de dga afgesproken dat jij een auto ter beschikking zou krijgen of dat de bv de kosten van de auto zou vergoeden. Uiteindelijk is er gekozen voor de laatste optie.

Geen bijtelling

Tijdens een boekencontrole bij de bv die de autokosten had vergoed, bleek dat zij geen bijtelling hadden toegepast op het loon vanwege privégebruik van de auto. Hierdoor moest de bv een naheffing betalen van ongeveer €80.000 over een periode van vier jaar. Daarnaast werden er boetes opgelegd. 

Bijtelling zonder eigendom auto?

De bv is in bezwaar gegaan tegen de naheffing en de boetes. De boetes werden vernietigd, maar de naheffingen bleven staan. De rechter oordeelde dat dit terecht was. Volgens de rechtbank is het niet relevant of de werkgever eigenaar is van de auto bij het toepassen van de bijtelling.

Verhuur of lease

De rechtbank vergeleek deze situatie met verhuur of lease. Ook als een werkgever een leaseauto ter beschikking stelt aan zijn werknemers, moet er rekening worden gehouden met de bijtelling. Daarom bleven de naheffingen staan.

Holdings en werkmaatschappijen

Net zoals in deze zaak, is het vooral voor holdings en werkmaatschappijen interessant om te weten wie verantwoordelijk is voor de bijtelling wanneer zij een auto ter beschikking stellen aan de dga. Uit de uitspraak blijkt dat in principe de werkgever die de auto ter beschikking stelt of de kosten vergoedt, verantwoordelijk is voor de bijtelling.

Tip! Als jij twijfelt over wie verantwoordelijk is voor de bijtelling, neem dan contact op met een van onze adviseurs. Het is namelijk het beste om naheffingen en boetes te voorkomen.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.