In deze zaak was jij als dga van een bv in dienst bij een andere bv. Jij had met de bv van de dga afgesproken dat jij een auto ter beschikking zou krijgen of dat de bv de kosten van de auto zou vergoeden. Uiteindelijk is er gekozen voor de laatste optie.
Tijdens een boekencontrole bij de bv die de autokosten had vergoed, bleek dat zij geen bijtelling hadden toegepast op het loon vanwege privégebruik van de auto. Hierdoor moest de bv een naheffing betalen van ongeveer €80.000 over een periode van vier jaar. Daarnaast werden er boetes opgelegd.
De bv is in bezwaar gegaan tegen de naheffing en de boetes. De boetes werden vernietigd, maar de naheffingen bleven staan. De rechter oordeelde dat dit terecht was. Volgens de rechtbank is het niet relevant of de werkgever eigenaar is van de auto bij het toepassen van de bijtelling.
De rechtbank vergeleek deze situatie met verhuur of lease. Ook als een werkgever een leaseauto ter beschikking stelt aan zijn werknemers, moet er rekening worden gehouden met de bijtelling. Daarom bleven de naheffingen staan.
Net zoals in deze zaak, is het vooral voor holdings en werkmaatschappijen interessant om te weten wie verantwoordelijk is voor de bijtelling wanneer zij een auto ter beschikking stellen aan de dga. Uit de uitspraak blijkt dat in principe de werkgever die de auto ter beschikking stelt of de kosten vergoedt, verantwoordelijk is voor de bijtelling.
Tip! Als jij twijfelt over wie verantwoordelijk is voor de bijtelling, neem dan contact op met een van onze adviseurs. Het is namelijk het beste om naheffingen en boetes te voorkomen.