Als je een onderneming hebt die onder de vennootschapsbelasting valt, zoals een bv, kun je momenteel giften aan een ANBI of een steunstichting SBBI aftrekken van de winst, tot een maximum van € 100.000. Het bedrag dat je kunt aftrekken mag echter niet meer zijn dan 50% van de winst. Let op: vanaf boekjaren die starten op of na 1 januari 2025 vervalt deze giftenaftrek.
Het kabinet heeft plannen om de regeling ‘geven uit de vennootschap’, die in 2024 is geïntroduceerd, per 1 januari 2025 te schrappen. Deze regeling maakte het mogelijk dat giften boven het maximaal aftrekbare bedrag niet beschouwd werden als belastbare voordelen in box 2 en ook niet als dividendbelasting belaste opbrengsten.
Zodra deze regeling niet langer van toepassing is, zullen giften die jouw vennootschap aan een ANBI of SBBI doet, worden gezien als een uitdeling aan de aandeelhouder(s). Dit houdt in dat er dividendbelasting wordt ingehouden en dat deze uitdeling in box 2 belast wordt. Het tarief in box 2 kan in 2025 variëren van 24,5% tot 31%, afhankelijk van je jaarlijkse dividenduitkeringen.
Tip! Als aandeelhouder kun je, onder bepaalde voorwaarden, nog wel de giftenaftrek in de inkomstenbelasting toepassen voor deze giften.
Het kabinet stelt dat er genoeg alternatieven zijn voor de giftenaftrek. Je kunt, mits aan voorwaarden voldaan is, in privé gebruik blijven maken van de giftenaftrek in de inkomstenbelasting.
Tip! Ondersteunt jouw vennootschap goede doelen via sponsoring of reclamedoeleinden? Dit wordt niet gezien als een gift, maar als zakelijke kosten. Deze blijven aftrekbaar van de winst, net als andere bedrijfskosten. Dit geldt ook voor uitgaven in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.
Let op! In het Hoofdlijnenakkoord was afgesproken dat de giftenaftrek in de inkomstenbelasting per 2028 gestandaardiseerd zou worden. Echter, het Belastingplan 2025 heeft aangekondigd dat hier vanaf wordt gezien.
Let op! De voorgestelde afschaffing van de giftenaftrek in de vennootschapsbelasting en de regeling ‘geven uit de vennootschap’ moet nog goedgekeurd worden door de Tweede en Eerste Kamer en is vooralsnog niet definitief.