In de praktijk betekent dit dat poortwachters zich meer moeten concentreren op hogere risico's. Hierdoor kunnen onnodige vragen aan burgers worden verminderd. Het moet ook eenvoudiger worden om een bankrekening te openen. Voor grotere risico's is een intensiever onderzoek naar de cliënt noodzakelijk.
De overheid streeft ernaar de Europese anti-witwasregels op een manier toe te passen die zo min mogelijk belasting met zich meebrengt. Zo zal er bijvoorbeeld niet voor iedere poortwachter een registratieplicht worden ingesteld. Bovendien zal het toezicht door instanties zoals De Nederlandse Bank meer gericht zijn op risico's.
In sommige gevallen handhaven poortwachters de regels te streng. Om dit te verlichten zijn er standaarden ontwikkeld. Dit geldt ook voor vragen aan politiek prominente personen (PEP’s). Daarnaast moet het delen van gegevens eenvoudiger worden, zodat overbodige vragen worden voorkomen. Banken zullen ook worden aangesloten op de Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP).
Het UBO-register moet ook geoptimaliseerd worden, met een betere bescherming van privacy en een verbeterde verificatie van KVK UBO-informatie, vooral in situaties met hoge risico's. Tevens wordt de toegang tot het UBO-register beperkt.
Het kabinet heeft de intentie om criminaliteit die gerelateerd is aan witwassen steviger aan te pakken. Er wordt onder andere een drempel ingesteld voor contante betalingen voor diensten, iets wat al bestaat voor goederen. Poortwachters zullen ook beter op de hoogte worden gesteld van de effectiviteit van de transacties die zij melden, zodat zij de resultaten beter kunnen inzien.
```