19 februari 2024 — 1 minuut

Jouw gids voor de nieuwe regels voor incassobedrijven in 2024

Wet Kwaliteit incassodienstverlening

Portemonnee

De Wet Kwaliteit incassodienstverlening is al aangenomen door de Eerste Kamer in 2022, maar treedt op 1 april 2024 in werking. Deze wet verbetert de incassodienstverlening onder andere door de verplichte registratie in een incassoregister en het stellen van kwaliteitseisen aan dienstverleners.
Let op! Het doel van de wet is onder andere om mensen met schulden beter te beschermen tegen mogelijke wanpraktijken van incassobureaus.

Kwaliteitseisen

Als je namens anderen of na overdracht van een vordering bedrijfsmatig buitengerechtelijke incasso's int bij consumenten, moet je voldoen aan de kwaliteitseisen. Deze eisen hebben betrekking op vakbekwaamheid, omgang met schuldeisers en schuldenaren, informatievoorziening en klachtbehandeling.

Incassoregister

Je bent wettelijk verplicht om je te registeren als je deze werkzaamheden verricht. Bestaande incassodienstverleners moeten zich vóór 1 april 2025 registreren in het incassoregister. Incassodienstverleners die hun werkzaamheden starten op of na 1 april 2024 moeten zich meteen registreren.

Let op! Het is verboden om als incassodienstverlener werkzaam te zijn zonder inschrijving in het register. Dit geldt nu nog niet voor bestaande incassodienstverleners, omdat zij tot 1 april 2025 de tijd hebben om zich te registreren. Het verbod geldt ook niet voor gerechtsdeurwaarders en advocaten.

Toezicht en handhaving

De Inspectie Justitie en Veiligheid houdt toezicht en kan handhaven als je je niet aan de regels houdt als incassodienstverlener.

Beperking incassokosten

In de wet is ook een bepaling opgenomen die het stapelen van incassokosten bij terugkerende vorderingen beperkt. Als de maandelijkse vordering of het termijnbedrag lager is dan € 266,67, dan mogen de incassokosten maximaal € 140 per zes maanden zijn.

Let op! Deze bepaling geldt pas vanaf 1 oktober 2024.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.