Over het algemeen wordt aangenomen dat de vergoeding voor een verblijf in een hospice onder een medische btw-vrijstelling valt. Dit betekent dat er geen btw hoeft te worden geheven over deze vergoeding. Als een hospice echter kosten maakt die belast zijn met btw, kan die btw niet worden afgetrokken.
Voor hospices die aanzienlijke kosten met btw hebben, zoals bij de bouw van een nieuwe locatie, kan het fiscaal voordeliger zijn om btw te berekenen over de verblijfvergoeding. Dit stelt de hospice in staat om de grote btw-bedragen die zij hebben betaald voor de bouw, in aftrek te brengen.
Let op! De btw-tarief blijft in 2025 vastgesteld op 9%.
Recentelijk zijn er verschillende juridische uitspraken geweest over hospices die nieuwbouw hebben gerealiseerd en de bijbehorende btw in aftrek wilden brengen. Deze hospices voerden aan dat de verblijfvergoeding belast was met 9% btw, zodat zij de btw op hun nieuwbouw konden verrekenen.
De rechtelijke uitspraken tot nu toe hebben geleid tot verschillende conclusies. Voor sommige hospices werd geoordeeld dat de vergoeding btw-belast was, terwijl voor andere hospices werd vastgesteld dat deze btw-vrijgesteld was. Het is niet altijd duidelijk waarom de beslissing in het ene geval anders uitvalt dan in het andere.
Zo oordeelde de rechtbank Den Haag onlangs dat de vergoeding voor een low-care hospice btw-belast was. In een vergelijkbare zaak had het gerechtshof Den Haag eerder geoordeeld dat de vergoeding btw-vrijgesteld was.
De zaak die door het gerechtshof Den Haag werd behandeld, ligt nu bij de Hoge Raad. Het is dus afwachten of zij hier duidelijkheid over zullen verschaffen. Belangrijk om te weten is dat de Belastingdienst momenteel van mening is dat de btw-vrijstelling van toepassing is. Of de Hoge Raad deze mening in alle gevallen zal volgen is nog onduidelijk. Voor hospices met weinig kosten die geen btw willen toepassen, zou dit positief zijn, terwijl het voor hospices met hoge kosten, zoals bij nieuwbouw of renovaties, minder gunstig zou zijn.