Als werknemer hoef je geen persoonsbeveiliging in te huren, omdat dit als loon wordt beschouwd. Je geniet hier dus een voordeel van. Bovendien is er vaak een verband met je werk, vooral als de bedreigingen verband houden met de taken die je voor het bedrijf uitvoert. Je werkgever is zich ook bewust van het voordeel dat je ontvangt door middel van de persoonsbeveiliger.
Hoewel persoonsbeveiliging in beginsel belast is, bestaan er enkele vrijstellingen, met name voor Arbovoorzieningen. Als werkgever ben je namelijk verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving. Dit wordt bereikt met een goed arbobeleid. Een belangrijk onderdeel hiervan is een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E), waarbij alle risico's in kaart worden gebracht. Als blijkt dat jij als werknemer risico loopt, kan de beveiliging als een arbovoorziening worden gezien.
Om persoonsbeveiliging belastingvrij te kunnen verstrekken, moeten er wel extra voorwaarden worden nageleefd. Zo moet de beveiliging op de werkplek plaatsvinden en moeten de beveiligers je alleen begeleiden tot aan je huis, zonder betrokkenheid bij privé-afspraken. Daarnaast mag er geen eigen bijdrage worden gevraagd voor de beveiligingskosten. Als aan al deze voorwaarden is voldaan, kun je persoonsbeveiliging belastingvrij ontvangen.
Als niet aan de voorwaarden voor belastingvrije verstrekking wordt voldaan, kun je nog steeds gebruik maken van de werkkostenregeling. In dat geval is de verstrekking van persoonsbeveiliging belastingvrij voor jou als werknemer. De werkgever moet alleen belasting betalen als de vrije ruimte binnen de werkkostenregeling wordt overschreden.