Met virtueel geld kan je in computergames virtuele goederen kopen. Hierdoor kan je het spel makkelijker en leuker maken. Je kan virtueel geld verdienen in het spel, maar je kan het ook kopen.
Het Hof Amsterdam heeft geconcludeerd dat virtueel geld alleen binnen het spel als betaalmiddel geldt. Buiten de virtuele wereld kan het niet als zodanig worden beschouwd. De handel in virtuele valuta is daarom niet vrijgesteld van btw, zoals de handel in deviezen, bankbiljetten en munten.
Door de uitspraak van het Hof Amsterdam is duidelijk geworden dat de handel in virtuele munten btw-plichtig is. Vervolgens is de vraag ontstaan of er btw moet worden betaald over de gehele omzet of alleen over de winstmarge. Het Hof oordeelde dat de margeregeling niet van toepassing is, omdat deze alleen geldt voor 'echte' goederen en virtuele goederen vallen hier niet onder.
De naheffingen voor de handel in virtuele munten zijn dan ook gehandhaafd. Het gaat hier om een totaalbedrag van meer dan een half miljoen euro over een periode van zes jaar. Het is duidelijk dat deze handel zeer winstgevend is en geen virtuele winst oplevert.