Boeterente wordt in rekening gebracht wanneer je een bestaande lening voortijdig wilt oversluiten naar een nieuwe lening met een lager rentepercentage. De bank brengt boeterente in rekening omdat zij over de resterende looptijd van de lening minder rente zullen ontvangen. Hoewel je boeterente moet betalen, kan het oversluiten van een lening, met name een hypothecaire lening, toch interessant zijn. Hiermee kun je voorkomen dat je na het aflopen van je huidige lening te maken krijgt met een hogere rente, waardoor je een nieuwe lening moet afsluiten tegen dit hogere tarief.
Onlangs moest de Hoge Raad zich uitspreken over een situatie waarin een directeur-grootaandeelhouder (dga) bij zijn eigen bv een hypothecaire lening had afgesloten voor de financiering van zijn woning. De rente op deze lening bedroeg 7,9%. Na enkele jaren besloot de dga de lening over te sluiten naar een lening met een lager rentepercentage. Zijn bv bracht een boeterente van €34.000 in rekening.
De Belastingdienst was van mening dat de boeterente niet aftrekbaar was en heeft de aftrek geschrapt. Het Hof Den Haag was het hiermee eens omdat de dga zelf de leningsvoorwaarden kon bepalen. De Hoge Raad heeft echter anders geoordeeld. Volgens de Hoge Raad is ook de boeterente die de eigen bv in rekening brengt aftrekbaar, mits deze boeterente zakelijk is en niet te veel afwijkt van een vergelijkbare lening bij een bank.
De Hoge Raad heeft ook besloten dat het behalen van fiscaal voordeel in dit geval niet van belang is. De dga verwachtte een fiscaal voordeel omdat zijn inkomen zou dalen, waardoor de aftrek van de rente in de toekomst minder zou opleveren. Ook speelde mee dat bekend was dat de aftrek van hypotheekrente in de komende jaren zou worden beperkt.
De zaak wordt doorverwezen naar een ander hof om te onderzoeken of er daadwerkelijk sprake is geweest van herfinanciering van de lening voor een eigen woning. Dit was namelijk niet duidelijk. Mocht dit het geval zijn, heeft de Hoge Raad bepaald dat de boeterente aftrekbaar is.