Als jij als chauffeur werkt en een deel van je loon op eigen verzoek "zwart" ontvangt, is het belangrijk om te weten dat je bij ziekte recht hebt op doorbetaling van al je loon, inclusief de "zwart" uitbetaalde uren, zoals de rechter heeft besloten.
Voor de werkgever is het van belang om te weten dat het feit dat er geen belasting wordt afgedragen over het contant uitbetaalde loon, niet betekent dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst. Als werkgever moet je instemmen met deze handelwijze, anders kan de werknemer aanspraak maken op doorbetaling van al het loon tijdens zijn ziekteperiode.
In deze zaak ontbrak een schriftelijke overeenkomst, waardoor de wet bepaalt dat de werknemer bij ziekte recht heeft op 70% van zijn loon, inclusief het wettelijk minimumloon. Het is dus belangrijk om als werkgever zorgvuldig vast te leggen hoe het loon wordt uitbetaald.
Als werkgever moet je er rekening mee houden dat bij een eventuele nabetaling van "zwart" loon, deze bruto moet plaatsvinden. Het is van belang om belastingontduiking te voorkomen.
Let op! Als werkgever is het belangrijk om niet akkoord te gaan met verzoeken om "zwart" loon of netto contante uitbetalingen, zoals deze zaak heeft aangetoond.