08 augustus 2024 — 2 minuten

Hoe werkt het 10%-criterium binnen jouw concernregeling WKR?

Om te beginnen zullen we kort bespreken wat de vrije ruimte, het 10%-criterium en de concernregeling inhouden in de WKR. Vervolgens zullen we uitleggen wat de goedkeuring van de Belastingdienst betekent.

Vrije ruimte

Geld

In de WKR kunt u belastingvrij vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen aan uw werknemers geven, mits er sprake is van een gerichte vrijstelling of nihilwaardering. Als er geen gerichte vrijstelling of nihilwaardering van toepassing is, kunt u deze toch belastingvrij toekennen aan uw werknemers door ze aan te wijzen als eindheffingsloon. Zolang het totaal van wat u aanwijst in een jaar de vrije ruimte niet overschrijdt, hoeft u geen belasting te betalen. Als de vrije ruimte echter wel wordt overschreden, moet u 80% eindheffing betalen over dit overschot.

Let op! In 2024 bedraagt de vrije ruimte 1,92% van uw totale fiscale loonsom tot € 400.000 en 1,18% over het meerdere.

Loon uit vroegere dienstbetrekking

Bij het berekenen van uw vrije ruimte moet u rekening houden met uw totale fiscale loonsom. Als meer dan 10% van uw totale fiscale loonsom bestaat uit loon uit vroegere dienstbetrekking, telt dit loon niet mee voor de berekening van de vrije ruimte. Dit wordt ook wel het 10%-criterium genoemd.

Let op! Loon uit vroegere dienstbetrekking omvat onder meer (pre)pensioenen of ontslaguitkeringen.

Concernregeling

In principe wordt de vrije ruimte en de berekening van de 80% eindheffing per werkgever bepaald. Als u deel uitmaakt van een concern met meerdere werkgevers, kunt u er echter voor kiezen om de concernregeling toe te passen. Hierbij telt u de fiscale loonsommen van alle concernonderdelen bij elkaar op en berekent u op basis daarvan de vrije ruimte en de overschrijding van de vrije ruimte op concernniveau.

Let op! Er is sprake van een concern als u een belang heeft van minimaal 95% in een andere werkgever (of andersom) of als een derde een belang heeft van minimaal 95% in uw bedrijf en een ander bedrijf.

10%-criterium bij toepassing van de concernregeling

Hoe moet worden beoordeeld of het loon uit vroegere dienstbetrekking meetelt voor de berekening van de vrije ruimte (het 10%-criterium) als een werkgever kiest voor de concernregeling? Moet dit per werkgever apart worden berekend of voor het concern als geheel? De Belastingdienst heeft bepaald dat het concern zelf deze keuze mag maken. De gemaakte keuze geldt vervolgens voor alle onderdelen van het concern.

Wat betekent dit voor jou?

Als je ervoor kiest om de concernregeling toe te passen, moet je dus een extra berekening maken om te bepalen wat in jouw geval gunstiger is: het toepassen van het 10%-criterium op concernniveau of voor elk afzonderlijk concernonderdeel.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.