20 december 2023 — 2 minuten

Hoe belast de overheid privégebruik van ander vervoer dan auto of fiets? (80 tekens)

Een ander vervoermiddel gebruiken

Euro

Als je een ander vervoermiddel gebruikt, zoals een motor, bromfiets of scooter, en je gebruikt het vervoermiddel ook privé, dan moet je de waarde van dit privégebruik toevoegen als belast loon.

Hoe bereken je de waarde van het privégebruik?

Hoe kun je de waarde van het privégebruik berekenen? Hier zijn de gegevens die je nodig hebt:

  • Wat zijn de totale kosten van het vervoermiddel in een jaar? Dit omvat de kosten van brandstof, onderhoud, reparatie, motorrijtuigenbelasting en verzekering, plus de afschrijving van het vervoermiddel.
  • Hoeveel kilometers zijn er in totaal gereden met het vervoermiddel in een jaar?
  • Hoeveel privékilometers heeft de werknemer gereden met het vervoermiddel in dat jaar?

Met deze informatie kun je de kilometerprijs van het vervoermiddel en de waarde van het privégebruik berekenen.

Tip! Om het aantal privékilometers te berekenen, kun je een rittenregistratie bijhouden.

Voorbeeldberekening

Stel dat een werknemer in een jaar in totaal 5.000 kilometer heeft gereden met een door jou ter beschikking gestelde bromfiets. De totale kosten van de bromfiets in dat jaar bedragen €1.500. Het aantal privékilometers bedraagt 600. De kilometerprijs van de bromfiets is dan €0,30 (€1.500 / 5.000 km). De waarde van het privégebruik is dan €180 (600 km x €0,30). Het belastbare loon voor het privégebruik bedraagt dus €180.

Als de werknemer vanuit zijn nettoloon een eigen bijdrage betaalt voor het privégebruik, bijvoorbeeld €100 per jaar, dan kun je dit bedrag aftrekken van het berekende loon. In het voorbeeld zou het belaste loon voor het privégebruik dan €80 zijn (€180 waarde van het privégebruik - €100 eigen bijdrage).

Let op! Het belastbaar loon kan niet lager zijn dan nul door de aftrek van de eigen bijdrage.

Individueel belast loon of eindheffingsloon?

Je kunt het belaste loon van €80 uit het voorbeeld individueel belasten bij de werknemer. De werknemer is dan verantwoordelijk voor het betalen van de belasting. Als dit gebruikelijk is, kun je er echter ook voor kiezen om dit aan te wijzen als eindheffingsloon dat ten laste gaat van je vrije ruimte. Als je nog ruimte hebt in je vrije ruimte, is dit onbelast. Als je geen ruimte meer hebt, betaal je 80% eindheffing over dit bedrag.

Privékilometers

Niet alle kilometers zijn privékilometers. Kilometers die de werknemer maakt voor woon-werkverkeer zijn bijvoorbeeld niet privé, maar zakelijk. Dit geldt ook voor kilometers die de werknemer overdag maakt tussen het woonadres en het werkadres, bijvoorbeeld om thuis iets op te halen of thuis te lunchen.

Let op! Als de werknemer een omweg maakt naar zijn werk of naar huis, bijvoorbeeld om boodschappen te doen, worden de extra kilometers van de omweg als privékilometers beschouwd.

 

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.