26 januari 2024 — 4 minuten

Hoe beïnvloedt de btw-wijziging de verhuur van zonnepanelen op jouw huis?

Verhuur woning zonder btw

Zonnepanelen

Voor het verhuren van een woning aan een particulier die deze als woning gaat gebruiken, geldt een btw-vrijstelling. Dit betekent dat je geen btw berekent over de verhuurprijs. Het betekent echter ook dat je de btw op de woning (bijvoorbeeld op de onderhoudskosten) niet kunt aftrekken.

Zonnepanelen als onderdeel van de verhuurde woning

Als er niet-geïntegreerde zonnepanelen op of in de buurt van de woning liggen en je deze zonnepanelen meeneemt in de huurovereenkomst van de woning, geldt de btw-vrijstelling doorgaans ook voor de verhuur van de zonnepanelen. Je berekent dan geen btw en je kunt ook de btw op de aanschaf van de zonnepanelen niet aftrekken tot en met 2022.

Let op!Vanaf 1 januari 2023 wordt geen btw meer berekend over de levering en installatie van zonnepanelen op of in de directe nabijheid van een woning.

Aparte verhuur van zonnepanelen

Als je de niet-geïntegreerde zonnepanelen apart verhuurt, dus niet in de huurovereenkomst van de woning, bereken je meestal btw tot en met 2023 en heb je ook de btw op de aanschaf van de zonnepanelen afgetrokken.

Nieuw beleid: zonnepanelen als onderdeel van de verhuurde woning

Vanaf 1 januari 2024 is er nieuw beleid van kracht. Volgens dit nieuwe beleid valt de verhuur van niet-geïntegreerde zonnepanelen die op of in de directe nabijheid van een woning liggen, onder de btw-vrijgestelde verhuur van de woning. Dit geldt ook als je de zonnepanelen apart van de huurovereenkomst verhuurt. Dit nieuwe beleid zou betekenen dat je vanaf 1 januari 2024 geen btw meer mag berekenen over de verhuur van de zonnepanelen. Als gevolg hiervan moet je mogelijk een deel van de eerder afgetrokken btw op de zonnepanelen terugbetalen.

Overgangsrecht

Gelukkig is er overgangsrecht aangekondigd door de staatssecretaris. Dit overgangsrecht houdt in dat je de zonnepanelen nog steeds met btw kunt verhuren gedurende de periode waarin je de eerder afgetrokken btw nog moet terugbetalen.

Concreet betekent dit het volgende:

  • Als je de zonnepanelen hebt gekocht en in gebruik hebt genomen in 2019 of eerder, pas je vanaf 1 januari 2024 de btw-vrijstelling toe op de verhuur van de zonnepanelen. Je hoeft de eerder afgetrokken btw vanaf 2024 namelijk niet meer terug te betalen. Door de toepassing van de btw-vrijstelling kun je vanaf 2024 geen btw meer aftrekken voor de zonnepanelen (bijvoorbeeld op onderhoudskosten).
  • Als je de zonnepanelen hebt gekocht en in gebruik hebt genomen in 2020, 2021 of 2022, mag je de zonnepanelen nog steeds met btw verhuren vanaf 1 januari 2024. Dit mag totdat de termijn is verstreken waarbinnen je de eerder afgetrokken btw nog moet terugbetalen. Zodra die termijn is verstreken, moet je vanaf dat moment de btw-vrijstelling toepassen op de verhuur van de zonnepanelen en kun je geen btw meer aftrekken voor de zonnepanelen (bijvoorbeeld op onderhoudskosten).

Heb je vragen?

Twijfel je of je nog wel of geen btw mag berekenen? Wanneer is de termijn verstreken waarbinnen je eerder afgetrokken btw nog moet terugbetalen? We begrijpen dat je deze of misschien andere vragen hebt. Neem daarom contact op met een van onze adviseurs voor vragen over jouw specifieke situatie. Ze helpen je graag bij de beoordeling van jouw situatie.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.