30 oktober 2023 — 1 minuut

Geniet van een drankje tijdens de theaterpauze met laag btw-tarief!

Geniet van drankjes tijdens de pauze

Horeca

Bij onze theater voorstellingen bieden we onze bezoekers de mogelijkheid om tijdens de pauze te genieten van een verfrissend drankje. De prijs van het drankje is inbegrepen in de toegangsprijs. In deze prijs hebben we €2,25 toegewezen voor het drankje en hebben we het lage btw-tarief toegepast. De inspecteur was echter van mening dat dit niet correct was voor alcoholische dranken, waardoor er een naheffing volgde van meer dan €12.000.

Toegevoegde waarde

Volgens ons theater is het pauzedrankje een 'toegevoegde waarde'. Daarom moet deze waarde belast worden volgens hetzelfde btw-tarief als de hoofdprestatie, namelijk het theaterbezoek. In dat geval zou er dus 9% btw moeten worden betaald over het pauzedrankje.

Niet ondeelbaar?

Het gerechtshof heeft vastgesteld dat er geen sprake is van een ondeelbare prestatie en dat er dus voor elke prestatie een afzonderlijk btw-tarief kan worden toegepast. Bezoekers hebben namelijk ook de keuze om geen pauzedrankje te nemen. Dit betekent dat er een apart btw-tarief kan gelden voor het pauzedrankje.

Een extraatje tijdens de pauze

Volgens het Hof is het pauzedrankje wel een toegevoegde waarde bij het theaterbezoek. Bezoekers komen namelijk niet in de eerste plaats naar het theater om een drankje te nuttigen. Ze worden ook niet toegelaten als ze geen entreebewijs voor een theatervoorstelling hebben. Het drankje is inbegrepen in de toegangsprijs om onder andere een 'portemonneeloze' pauze mogelijk te maken. Op basis van deze argumenten is er sprake van een toegevoegde waarde. Het Hof heeft het theater in het gelijk gesteld en de naheffing met boete verworpen.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.