Onlangs deed de rechter een uitspraak over een logistiek medewerker die een tijdelijk contract had, dat liep van 1 augustus 2023 tot en met 31 oktober 2023. Na deze periode werd het contract verlengd. Op 9 september 2024 besloot de werknemer echter om per direct zijn ontslag in te dienen.
Na zijn ontslag heeft de werknemer niet meer voor de werkgever gewerkt. Bij de eindafrekening heeft de werkgever een bedrag ingehouden omdat de werknemer zich niet aan de opzegtermijn hield, wat resulteerde in een onregelmatige opzegging. Dit leidde tot een negatief saldo, waardoor de werkgever besloot om de rechter in te schakelen om de werknemer te laten betalen voor dit negatieve saldo.
De werknemer ging echter niet akkoord met deze claim en diende een tegenvordering in voor achterstallig loon, cao-verhoging, vakantiedagen en reiskosten. Daarnaast stelde de werknemer dat er sprake was van een beëindiging van de arbeidsovereenkomst in onderling overleg, en niet van een opzegging. Voor zover er wel sprake zou zijn van een opzegging, beweerde de werknemer dat de werkgever had aangegeven dat hij de werknemer niet aan de opzegtermijn zou houden.
De kantonrechter zag de argumenten van de werknemer niet als valide. De brief van 9 september 2024 was duidelijk en de werkgever had de claims van de werknemer gemotiveerd weersproken. Daarom was de kantonrechter van mening dat de werknemer zijn arbeidsovereenkomst onregelmatig heeft opgezegd.
Dit betekent dat de werknemer verplicht is om een schadevergoeding te betalen aan de werkgever, gelijk aan het bedrag van zijn salaris over de periode waarin de arbeidsovereenkomst bij reguliere opzegging voort had moeten duren. In dit geval had de werknemer een opzegtermijn van een maand moeten aanhouden, wat hij niet heeft gedaan.
Tip! Controleer of de werknemer bij opzegging de juiste opzegtermijn in acht heeft genomen. Dit is natuurlijk niet van belang als je instemt met een vervroegd vertrek.
Met betrekking tot de tegenvordering van de werknemer heeft de kantonrechter de gevraagde reiskosten, cao-verhoging en achterstallig loon toegewezen, omdat de werknemer daar volgens de overeenkomst of de cao recht op heeft. Ook het verlofsaldo van acht openstaande vakantiedagen is door de rechter toegewezen, omdat de werkgever geen deugdelijke verlofregistratie had bij gehouden die het tegendeel aantoont.
Tip! Zorg voor een goede verlofregistratie, zodat je indien nodig de argumenten van de werknemer kunt weerleggen.